pondělí 13. prosince 2021

Znojemskem cloumá nespokojenost se zdražováním vody v roce 2022

 


Vyhrocený může být co nevidět spor (některých) starostů měst a obcí Znojemska s vedením znojemské divize Vodárenské akciové společnosti. Důvodem je oznámené zvýšení cen vodného a stočného na rok 2022. S důvody tak úplně nesouhlasí starosta Jevišovic Pavel Málek (STAN). "Znojemskou" cenu vody platíme i  u nás v Božicích.


Poukazuje především na neúměrně vysoké odměny členům statutárních orgánů Vodárenské a.s., ve kterých sedí i někteří starostové a místostarostové ze Znojemska.

Bohužel na posledním zasedání našeho zastupitelstva se nikdo z božických zastupitelů nezeptal, jak to bude příští rok s cenami vody v roce 2022 a ve zprávách, které byly na zastupitelstvu předneseny, žádná taková informace nezazněla. Vypadá to, že je nám to tak trochu jedno a trpně přijímáme neskutečný nárůst cen energií, pohonných hmot a nakonec i vody.

Je sice pravdou, že zrovna v Božicích Vodárenská a.s. (nebo VAK Znojemsko?) v letošním roce investovala poměrně vysoké částky na opravy a modernizaci vodovodní sítě, nového hydroglóbu a především zkapacitnění vodárny (úpravny vod), jelikož dosavadní stav byl zvláště na výtlaku v Českých Křídlovicích neúnosný, takže investice byla nevyhnutelná.

Na druhou stranu slovní argumentace znojemského místostarosty a současně předsedy Dobrovolného svazku obcí Vodovody a kanalizace Znojemsko (VAK) Jana Groise (ex-ČSSD) k Málkově kritice zdražování vody na Znojemsku není příliš přesvědčivá. Počkáme si, jak se bude situace v následujících dnech vyvíjet. K tomu je třeba dodat, že řada měst a obcí není členem VAK Znojemsko a VAS a mají ceny za vodu výrazně nižší. Jako příklad jsou uváděny Miroslav a Višňové. Po svém jedou i Jaroslavice společně s Hrádkem a Dyjákovicemi, nebo Hodonice společně s Tasovicemi.

V Božicích už dlouhou dobu (minimálně 20 let a naposledy ve volbách 2014) na problémy členství ve společnostech a svazcích Vodárenská a.s. a Vodovody a kanalizace Znojemska poukazujeme.  K jakým změnám to za tu dobu vedlo, nechci posuzovat, protože to nevím. Každopádně si občané Božic určitě zaslouží podrobné informace o provozování a financování vodního hospodářství. Předpokládám, že se s ním potkáme v letošním posledním čísle Božického zpravodaje i s obsáhlým komentářem a vysvětlením.

P.S. Podrobnosti i s číselnými údaji si přečtěte v dnešních regionálních novinách ZNOJEMSKO v článku Dominika Burdela Je zdražování vody nevyhnutelné? Názory starosty Málka a ředitele Jaroše se liší.

                                                                      (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat