neděle 6. února 2022

Stavební plány Bradova hostince v Č. Křídlovicích a série fotografií

Bradův hostinec pod kostelem
 - situační plán

 Současní pamětníci už Bradův hostinec nepamatují. Stal se jednou z obětí válečné vřavy v roce 1945. Prapravnuk prvního majitele, který nový hostinec nechal koncem v 19. století postavit, známý znojemský badatel, donedávna předseda Okrašlovacího spolku ve Znojmě pan Otto Bouda, nám poskytl základní stavební plány svého prapradědečka pana Brady, a tak se dnes můžeme seznámit s tím, jak byl Bradův hostinec začleněn do prostoru tehdejší křídlovické návsi.


Už z plánků je patrné, že hlavní průtah Českými Křídlovicemi nevedl tenkrát kolem kostela a pomníku, ale horní cestou kolem naší zahrady pořád rovně, až se v Křídlovicích napojil u kovárny na hlavní silnici České Křídlovice - Borotice. Kolem kostela vedla pouze úvozová cesta (na plánku se můžete podívat kolik mohla mít maximální šířku) a silnice podél dnes zanikajících sklepů naproti kostelu a farské zdi.


A do toho malého prostoru se vměstnal ještě nový hostinec! Jednalo se o patrovou budovu, kde bylo všechno. I sál (hospoda) a kuželna. Jak moc to fungovalo, nevím. Zprávy mám jenom o tom, že zde za 1. republiky byly prostory pronajaty prodejně firmy Baťa, a tak se zde daly koupit i módní boty a různé doplňky. Potvrdili mi to kdysi pamětníci jako např, bratři Jandáskovi (Mirek a Zdeněk) nebo pan Cyril Votava, jehož táta byl v Křídlovicích četníkem.











Byla to trochu i odvaha postavit zde hostinec, když v sousedství stál už zavedený Hostinec Hofstätter (pozdější Dufkův hostinec a dnes vietnamská večerka) a o stovek metrů na Borotice další velký Hostinec Dürnsteiner (později Rýznarův hostinec, poté prodejna nábytku).

Celá náves byla poznamenána náletem sovětských letadel. Psal jsem o tom v roce 2020: Nálety sovětských bitevníků byly namířeny do míst, kde byl nahlášen pohyb kolon německých vojsk. A tak se 7. května 1945 staly cílem náletů i Božice. První nálet se uskutečnil v době 9:45 - 11:45 h, druhý v době 12:45 - 14:15 h

Bitevníky IL-2 Šturmovik z 5. skupiny 5 VA pod přikrytím stíhačů od 331. jednotky 5 VA zaútočily na německé jednotky u Trnového Pole, Troskotovic, Litobratřic, Božic, Filipovic (dnes část Borotic) a Hostěradic.

Bradův hostinec, dům č. 40 (dnes zahrada Novotných), dům mezi Kašíkovým a Širokých (dnes Trnovszkých) a nevybuchlá letecká bomba při budování základů novostavby v ulici ke hřbitovu (viz připojené foto) ..., to je jen malý výčet zkázy z bombardování 7.5.1945....







Pokud znáte z vyprávění něco dalšího, co se týká křídlovické návsi, klidně mě kontaktujte.

                 (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat