sobota 12. února 2022

U Hraběcí studánky a Karlovských rybníků

 


Bylo to dneska příjemné dopoledne. Odjakživa oblíbené výletní místo všech generací božických občanů kolem Hraběcí studánky v Přírodní rezervaci Karlov u hráze rybníka Prostřední Karlov leží sice v katastru obce Šanov, a ta se taky stará o jeho údržbu a stojí i za již tradiční májovou akcí Otvírání Hraběcí studánky, nás přivítalo sluníčkem, klidem, tichem i romantickou přírodou.


Známé sněženky teprve začínají vykukovat, takže teprve v následujících dnech a týdnech si jich návštěvníci nepochybně užijí až až, ale všiml jsem si, že se zde příroda pomalu ale jistě vrací ke svým kořenům, což se týká i pískovcového "obložení" známé studánky (postaven v roce 1810) a jejího nejbližšího okolí. Možná z ní pili i napoleonští vojáci, když se v roce 1809 toulali naším krajem, aby pak svedli známou bitvu u Znojma s vojsky našeho císaře Františka I. 

Taky v rybníku Prostřední Karlov je nějak málo vody a popadalo do něj nebývale velké množství stomů rostoucích na březích. Všude je mokro a vlhko, což přírodě většinou svědčí. Jen nesmí přijít vichřice, jako se v posledních letech jednou dvakrát za rok stává jistou tradicí.

                 (lan)























Žádné komentáře:

Okomentovat