čtvrtek 3. března 2022

Humanitární pomoc Ukrajině pokračuje

 


Hlavní organizátorka Humanitární pomoci Ukrajině Nela Kykyna píše dnes na fb: Můj taťka a jeho kamarád dneska ráno odvezli dvě plně naložený dodávky. Jsem vám moc vděčná za takovou ochotu. Sbírka pokračuje dál ve stejný čas 17 - 19 h v KD Božice.






4 komentáře:

  1. I dnes se vybírá v božickém kulturáku mezi 17-19h na pomoc Ukrajině a Ukrajincům.🇺🇦

    OdpovědětVymazat
  2. Ono je to všechno hrozně pěkný pomáhat atd. Válka je hrozná.
    Ale ty sbírky co se všude konají posílají na Ukrajinu přitom kolik set tisíc lidí už je mimo Ukrajinu.
    Co ty sbírky po tornádu na Moravě? Jakto že kolik lidí ještě nebydlí. kde jsou ty peníze?
    A druhá věc pro Ukrajince se najednou najde tolik příbytku a Češi kolikrát nemají kde bydlet. Kde se ty najednou berou?!Budou mít zadarmo tramvaj a kdoví co ještě. A naším dětem se to bude zdržovat. Kde je rozum?!
    Pro Čechy se všechno zdražuje.. Pomalu díky drahé naftě a benzínu se nedostanou ani do práce protože na to mít nebudou
    A kdo pomáhá? Nikdo.
    Nechci aby to vyznělo špatně, válku odsuzuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím vám, že to nemyslíte špatně a že vyjadřujete svůj momentální pocit. Já tady vnímám tu mimořádnost situace ukrajinských obyvatel po právě probíhající vojenské agresi putinovského Ruska. Mám osobně pocit, že ve zpravodajstvích až moc mluvíme a málo ukazujeme tu drsnou syrovou realitu. Pro mě rozhodující je, že Ukrajina je nám až nebezpečně blízko a že nejen nám, ale i dalším evropským zemím, hlavně těm postkomunistickým, běhá mráz po zádech, když slyší Putina, jak si nárokuje vlastně všechno, co zaznamenaly dějiny po roce 1945! Jsou lidi, kterým to nevadí (chci věřit, že těch je výrazná menšina), a pak ti ostatní, kteří si to nebezpečí uvědomují. A proto teď pomáháme uprchlíkům z Ukrajiny. Zatím jich do Evropy přišlo 1,5 mil, ale pokud bude Putin pokračovat v bombardování a odstřelování ukrajinských sídel, očekává se, že do Evropy přijde až 8,5 mil. ukrajinských uprchlíků! Je to pro nás nepředstavitelné a musíme se na to připravit. Ukrajinci jdou bydlet tam, kde to ubytování najdou (viz Hrušovany nebo Hotel Dukla ve Znojmě), lidé z obcí postižených tornádem chtějí z velké části zůstat v místech svých bydlišť. Byl jsem 2x v Hruškách a chystám se tam potřetí. "Naše" rodina bydlí v improvizovaném domku postaveném na zahradě, jejich nový dům už stojí na místě toho původního zničeného a zbouraného po tornádu. Bude to ještě chvíli trvat, ale věřím, že to zvládnou a že slíbené finanční prostředky dostanou.
      Pokud jde o to zdražování, to má v první řadě na svědomí inflace (znehodnocování peněz) a k tomu se přidávají komplikace spojené aktuálně s ruskou invazí na Ukrajinu. To tady nevyřešíme. Že nám bude tíž a že budeme muset leccos ve svém životě přehodnotit, to už je dneska zřejmé. Ale nezoufal bych, pořád je tady naděje vypořádat se s nepřízní situace důstojně. Nejvíc mě mrzí chování lidí, kteří jsou slovně agresivní, nepřející, hrající si na vlastence a jediné spravedlivé. Kdyby to všechno bylo takhle jednoduché, tak žijeme v Evropě jako v ráji. Předpoklady i úroveň naší civilizace na to jsou, ale něco se tady pokazilo...

      Vymazat
  3. Polský rozhlas reagoval téměř ihned na vzniklou situaci a na dlouhých vlnách vysílá pro Ukrajinu výkonem 1,5,KW na frekvenci 225 kHz. Český rozhlas vysílače SV a DV vypnul na konci loňského roku. Takže naše vysílače mlčí.
    Jediné soukromé rádio DECHOVKA vysílající na středních vlnách vysílá informace pro ukrajinské uprchlíky, a také info o tom co mají dělat u nás. Bohužel výkon (5 a 10 KW) těchto vysílačů neumožňuje dosah až na území Ukrajiny. Taktak dosáhne do půlky Slovenska. I když v nočních hodinách jde prý slyšet i v Londýně. ( 1260 kHz a 792 kHz AM ).

    Dosah až na Ukrajinu by měl jedině dlouhovlnný vysílač Topolná ( Zlínsko ) 227 kHz ten ale mlčí již od Nového roku.


    OdpovědětVymazat