čtvrtek 17. března 2022

O božickém Green Dealu


Více než tříhodinové setkání zájemců o budoucnost božické přírody, zvl. vody v krajině, o dalším vývoji zemědělství na Božicku, ale i o zalesňování a další možné péči o naši zeleň se konalo v pondělí 14. března v zasedačce obecního úřadu Božice.


Vlastně až dodatečně jsem si uvědomil, že právě výše uvedená témata jsou onen mnohými proklínaný Zelený úděl (Green Deal)!!! Takže shrnuto a podtrženo: Koho zajímá a trápí přírodní podmínky kolem nás, ten je stoupencem Green Dealu. Komu nevadí černé skládky ve větrolamech, za Jevišovkou, u remízků a lesních porostů, ten je ukázkovým odpůrcem Green Dealu. A nejde tu vůbec o žádnou svéráznou "slečnu Gretu"!

Debata byla velmi živá a zajímavá s mnoha konkrétními ukázkami a praktickými příklady. Mohl bych se tady v mnoha odstavcích rozepisovat, co všechno v pondělním podvečeru zaznělo, podstatné však pro další vývoj božické krajiny bylo podle mého soudu sdělení, které jsme i všichni viděli: Velci hráči hospodaření v naší krajině - Agropodnik Mašovice, společnost Hortim a zemědělec Bohumír Rada - na tomto setkání přítomni nebyli!!! A když se podíváte, na kolika hektarech u nás hospodaří a jaké monokultury tu po řadu let produkují a i v letošním roce chystají produkovat, tak si uvědomíte ten momentálně marný boj s větrnými mlýny.

Fanděme proto novému ministrovi zemědělství Zdeňku Nekulovi a ministryni životního prostředí Anně Hubáčkové, aby byli ve své snaze o zdravější a pestřejší krajinu úspěšní a připravili pro podnikatele v zemědělství, občany i neziskovky takové dotační programy, které budou nosné a udržitelné.

Božice v péči o krajinu můžou jít příkladem, ať už výsadbou a obnovou polních cest a stromových alejí, tak i zřizováním mokřadů. Taky rázný postoj proti zavážení vytěžené božické pískovny nevhodným materiálem (nejen stavební sutí) spojený s ohrožením spodních vod dává velkou naději do dalších dnů.

Apropó: Víte, kdy byl naposledy v Božicích sníh, aby se daly vytáhnout boby, sáně či běžky, a vydržel déle než týden ? Bylo to v roce 2016!!! Od té doby se otepluje a otepluje.... Přispívají tomu i "holiny", které zůstávají po sklizni některých producentů, přispívá tomu i zpola naplněná závlahová nádrž na Petrovicku (dnes pronajatá pro Rybolov Božice) i chybějící meandry v toku potůčku zvaného odvážně "řeka Jevišovka".

Nejbližší ekologické v Božicích aktivity nás čekají v sobotu 2. dubna a v sobotu 9. dubna.  První je úklidová "Ukliďme Česko, ukliďme Božice", druhá výsadbová - Výsadba stromořadí podél obnovené polní cesty v Českých Křídlovicích.

                                            (lan)





1 komentář: