neděle 13. března 2022

Zbytky poslední pece zaniklé křídlovické cihelny


 O tom, že v Českých Křídlovicích stály tři větší cihelny s kruhovými pecemi a přilehlými hliníky (nalezišti cihlářské hlíny), víme všichni. Poslední zbytky kruhové pece zaniklé cihelny u staré křídlovické kovárny (dnes objety sběrného dvora, zázemí hasičů a připravovaných nových hasičských garáží) můžete vidět právě teď.


Jak bude prostor upraven v souvislosti se zmíněnými novými garážemi nevím, možná by ale stálo za to, zachovat aspoň tu malou vyzděnou část zachycenou na fotografiích.

Cihly z křídlovických cihelen (ještě u Škárkovky a za Barákovým) se nepochybně používaly ke stavbám v Českých Křídlovicích a Božicích a možná i blízkém okolí. Nic podrobnějšího o nich nevím. Ani to, jaké značky (tzv. kolky) tyto cihelny používaly. Třeba na zahradě v Křídlovicích se objevuje nejvíc cihel s kolkem "KM". Tak jestli někdo víte víc o křídlovických cihelnách a jejich produkci, napište. Sběratelů těchto cihel je i v Božicích řada.


P.S. Na fb https://www.facebook.com/probozice/ je i krátké video z lokality zaniklé cihelny u staré křídlovické kovárny.


                              (lan)







Žádné komentáře:

Okomentovat