pátek 16. září 2022

Předvolební glosář 1: Jak volit, jak křížkovat



 Obec Božice zveřejnila na svém fbc profilu způsoby volby v letošních komunálních volbách. Model převzala ze stránek ministerstva vnitra, které zákon o volbách vykládá. Bohužel až po různých urgencích dochází k upřesnění třetí varianty nazvané "Kandidát ano, strana ne".



Nejdříve malé opáčko: Volič nemá jeden hlas, ale má tolik hlasů, kolik se volí členů zastupitelstva. S hlasy může nakládat různě: může je pomocí křížků dát pouze jedné straně nebo je může rozkládat mezi jednotlivé kandidáty či to může kombinovat.“

Zmatky jsou především kolem toho, zda má smysl udělit křížek celé straně a zároveň jejím jednotlivým kandidátům. Možné je obojí.

Poslední variantou je, že nechcete podpořit konkrétní stranu, ale pouze jednoho člověka. V takovém případě mu dejte křížek, ale žádný další pak nedávejte ani jeho straně ani jinému kandidátu z této partaje. Ve chvíli, kdy udělíte jakémukoli kandidátovi třeba i jeden křížek, váha tohoto hlasu zároveň připadne také straně, za niž dotyčný kandidát kandiduje.

Pokud vhodíte do urny neupravený volební lístek (bez křížku), nebo prázdnou obálku, váš hlas je neplatný. Pokud zakřížkujete jednoho jediného kandidáta, váš hlas platný je.

S případnými konkrétními dotazy se obraťte na tento blog.

                                                                          Ladislav Nevrkla, mluvčí Klubu ProBožice

Žádné komentáře:

Okomentovat