neděle 2. října 2022

Proč jsme letos nepostavili kandidátku

Předvolební kampaň v v roce 2018.
Letos kampaň nebyla žádná... :-(

Stanovisko k současné situaci v Božicích a letošním volbám zveřejnili o víkendu kolegové ze sdružení NAŠE BOŽICE. A jelikož odpovídajícím způsobem popisuje to, co se v Božicích událo, přetiskujeme je i na tomto blogu v plném znění.


Sdílíme pár fotek a vzpomínek z minulé předvolební kampaně voleb do obecního zastupitelstva v božickém kině Marta.
Letos jsme se z důvodu malého zájmu kandidátů rozhodli nesestavovat kandidátku do voleb letošních.
Nicméně je již úspěšně po volbách, a my přejeme všem zvoleným kandidátům na zastupitele, aby funkci přijali, nepřenechávali ji kandidátům nezvoleným, ale hlavně aby se jim podařilo splnit společné cíle, které slíbili svým voličům v předvolební kampani.
Voleb se zúčastnilo na 41% voličů. Tj téměř 500 občanů Božic. Myslet je třeba také na děti těchto voličů, kterým by měl volební program sloužit také.
Hodně zdaru!
Marek Klíč
bývalý zastupitel obce Božice
člen stále fungujícího sdružení Naše Božice




Doplnění blogu ProBožice:
K výsledku voleb bych doplnil, že se k urně v božickém kulturáku v roce 2022 dostavilo 495 oprávněných voličů z 1 208 zapsaných voličů a ti odevzdali celkem 6 077 platných hlasů ze 7 425 možných hlasů.
Znamená to, že letos voliči daleko více využili malých křížků u jmen kandidátů a přesněji tak vyjádřili svoji vůli. Každý volič má v Božicích 15 hlasů, tedy 1 348 hlasů nebylo kandidátům uděleno a tudíž propadlo. Je to jako by 96 voličů udělalo jenom jeden malý křížek u jména konkrétního kandidáta a lístek vhodilo do urny. Byl samozřejmě platný, ale viditelně z nějakého důvodu oslabený. A nad tím bychom se měli v následujících dnech a letech vážně zamyslet. Proč více než polovina voličů vůbec k volbám nepřišla a proč až jedna pětina volila pouze omezený počet nabídnutých kandidátů. Toť silná politilogická otázka.

Ladislav Nevrkla, mluvčí Klubu ProBožice

2 komentáře:

  1. Škoda, že nebylo více kandidátů. Výběr byl příliš malý ,proto někteří voliči, i já, označili jen některé kandidáty. Někteří občané nešli k volbám vůbec, protože by se jejich hlasem stejně nic nezměnilo ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesné, výběr malý a kvalita žalostná. I já využil jen 5 hlasů a zbytek propadl...

      Vymazat