čtvrtek 28. října 2010

Historie: Zajímavý nález z Borotic


Nemusím ani opakovat, že místa, kde žijeme, mají svou starobylou historii a prolínají se zde kultury dávnověku, novověku i současnosti. Přes naše katastry se valily dějiny bezejmenných kočovníků, prvních zemědělců, keltských, slovanských i germánských národů.

Novodobou historii píšeme od roku 1945, ale vnímáme i události z let předchozích a každý máme právo si je přebrat po svém. Nikdo nikoho nenutí, aby na dějinné události nahlížel jednotnou optikou, prostě to nejde. Co ale jde, je zájem o místa, kde žijeme. Všímat si toho, co je kolem nás, někdy úplně blízko nás. Nejde přitom jenom o zajímavé přírodní úkazy, význačné stavby, významné osobnosti, ale i o to, co v daný moment považujeme za normální, běžné, nezajímavé. Až s odstupem času si uvědomujeme, že i zdánlivě nevýznamné, nedůležité události či předměty získávají na nevšednosti a vzácnosti.
Tak třeba jsme tady několikrát informovali o zchátralé budově v Zámlýní, která stávala naproti mlýnu a byla jeho sociálním zázemím. Bohužel v novodobé historii ji už v této funkci prakticky nikdo nepamatuje. Dokonce končící pan starosta uvedl na jednom zasedání zastupitelstva, že obec na ni dostala demoliční příkaz. Všichni jsme to vzali jako fakt. Ale našli se mezi námi tací, kteří se na věc dívali trošku jinou optikou a padly i na těchto stránkách zmínky o tom, že by možná nebylo od věci tuto záležitost přehodnotit a pokusit se budovu zachránit. Myslím, že je to stále ještě otevřené a konečné rozhodnutí může být jiné.
Někdy totiž šlapeme po věcech, které mají svou hodnotu, aniž to tušíme. Nevím, jestli v této budově u bývalého mlýna máme šanci najít něco převratného, každopádně to není vyloučeno. Tak jako nedávno v Boroticích při vyklízení jednoho zchátralého domu. Kde se vzal, tu se vzal, na dvorku ležel odznak. Malý odznáček, který však má při bližším pohledu nesmírnou sběratelskou hodnotu. Posuďte sami. Je zde uveden letopočet 1928 a ve spodní části název Borotitz Philippsdorf, v českém překladu Borotice Filipovice. A budu rád, když mi pomůžete s odhalením motivu na znáčku. Části smaltu jsou již vypadané a jiné části původně asi pouze bílého smaltu si někdo koloroval. I tak je to artefakt mající dnes svou cenu. A to nejen sběratelskou.
                                                                                             
Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat