pondělí 18. října 2010

Volby: Co ukázaly naše volby?


Konec vlády jedné politické garnitury, či největší obměna božické samosprávy od listopadu 1989, i tak by se daly charakterizovat výsledky komunálních voleb v Božicích.
Až nečekaně výraznou změnou projde po tomto víkendu složení božického zastupitelstva. Své pozice totiž obhájilo pouze pět zastupitelů: Karel Hala, Jan Kudlička, Josef Leisser, Jindřich Solař a Růžena Baráková. Dalších deset členů zastupitelstva je nových, z toho jich osm zasedne v zastupitelstvu poprvé: Petr Fiala, Karel Kučera, Jiří Čada, Ludmila Benkovičová, Jan Zatloukal, Robert Turoň, Dagmar Szabóová a Jan Szabó, další dva se do zastupitelstva vracejí zpět po kratší (Anna Hříbková), či delší (Jan Kašpárek) době.
Drtivé vítězství kandidátky SPOLEČNĚ PRO BOŽICE vedené Karlem Halou (získala přes 34% všech hlasů), která doslova „převálcovala“ všechna ostatní kandidující uskupení, má dva aspekty: Jednak je jasným signálem voličů: Chceme v Božicích změnu!, a jednak je potvrzením chybné volební strategie kandidátek SNK postavit 4 volební kandidátky (SNK Občanská volba, SNK-občanská volba v praxi, SNK za soustavný rozvoj a SNK za trvalé rozvíjení). Toto nadbytečné množství kandidátek rozdrobilo a znepřehlednilo místní politickou scénu a vedlo voliče k jasnému rozhodnutí: Dáme hlas tomu, kdo má kandidáta na starostu! Tomuto kritériu odpovídaly pouze dvě strany: SPOLEČNĚ PRO BOŽICE a VOLBA PRO BOŽICE, které zcela transparentně již dlouho před volbami sdělily božickým občanům, že jejich jediným společným kandidátem na starostu je Karel Hala. V konečném účtování pak obsadily tyto strany první a druhé místo ve výsledkové listině. SPOLEČNĚ PRO BOŽICE se ziskem 34,17% hlasů, což představuje 3 102 hlasy byla jasně první, a VOLBA PRO BOŽICE se ziskem 15,11% hlasů, což je 1 372 hlasů skončila v božických volbách na druhém místě. Dohromady to dává 49,28% hlasů, což v praxi znamená, že prakticky každý druhý občan Božic volil kandidáty těchto stran a přeje si Karla Halu starostou obce.
Je to ohromný závazek, před nímž nyní stojí vyjednavači obou vítězných uskupení, a dá se předpokládat, že při celkovém zisku 8 mandátů, což je nadpoloviční většina v zastupitelstvu, budou úvodní povolební jednání probíhat právě mezi zvolenými členy zastupitelstva za tyto dvě strany.

                     Připravil Ladislav Nevrkla, hlavní editor webu probozice.blogspot.com

Žádné komentáře:

Okomentovat