čtvrtek 28. října 2010

Volby: Co se děje v mezidobí


Sleduji celkem pravidelně, co se děje po volbách v některých obcích. Samozřejmě, že nejvíc člověka zaujme situace tam, kde to nějakým způsobem zná. A tak jsem si třeba přečetl vyjádření Zdeňka Komůrky, kandidáta ODS do PS ČR, že „Jevišovice opět zrudnou“, neboť nezávislí za své spojení s komunisty obsadí post starosty, nebo že v Mor. Krumlově – kde se starosta nedostal do zastupitelstva - dává dohromady místní vládu místostarosta T. Třetina v barvách TOP 09. Určitě složitější je situace v Hrušovanech n. Jev., kde výrazně zvítězil bývalý starosta M. Miloš. V některých obcích již byly podány námitky proti průběhu voleb. Až nejzávažnější asi v Borkovanech, odkud pocházel bývalý božický občan Václav Suchánek. Jasná vítězství jedné z 6 – 7 kandidátek v Blížkovicích či Šanově dávají šanci na vytvoření jednobarevné radniční vlády.
Ani v Božicích, zdá se, to tak komplikované nebude. Již před volbami deklarovaná koalice kandidátek SPOLEČNĚ PRO BOŽICE a VOLBA PRO BOŽICE (symbolizovaná též heslem: Do voleb jdeme společně!) pokračuje i po volbách a připravuje se na první (ustavující) zasedání nového zastupitelstva. To by měl svolat dosavadní starosta M. Klíč v době mezi 6.11. – 15.11.2010. Vzhledem k nepsané božické tradici očekávám, že se zastupitelstvo sejde ve čtvrtek 11.11.2010. Do té doby můžou pokračovat povolební schůzky a vyjednávání. Dvoučlenná koalice disponující 8 mandáty může hledat podporu pro některé ze svých návrhů napříč politickým spektrem, které se skládá ze zastupitelů dalších pěti kandidujících stran, ale nemá žádný důvod stávající koaliční půdorys rozšiřovat a měnit.
Možnosti, jak zapojit všechny zastupitele do činnosti zastupitelstva je nepřeberné množství a neznamená to nutně, aby v pětičlenné radě zasedali zástupci dalších stran. Předkládání návrhů na jednání zastupitelstva, novel obecních vyhlášek, práce ve výborech a komisích, členství ve výběrových komisích, ale také pravidelná aktivní účast na zasedání zastupitelstva, to jsou ty nejvýraznější možnosti a každý zastupitel si určitě „svoji parketu“ velmi brzy najde.

                                                                                   Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Podle zákulisních informací svolá starosta obce ustavující zasedání zastupitelstva až v nejzazším možném termínu, tj. v pondělí 15.11.2010. Koho toto dění zajímá, ať sleduje božické informační zdroje, aby se mohl přijít na tuto událost podívat. (lan)

    OdpovědětVymazat