čtvrtek 22. září 2011

Aktuálně: Letecká bomba nad Božicemi (akt.)

Ve velkém nebezpečí se dnes ocitli dělníci budující vodovodní přípojku na novostavbě rodinného domu v Božicích - Českých Křídlovicích. Předmět tvářící se jako velký kámen se ovšem posléze ukázal daleko nebezpečnějším.

Po částečném očištění se dělníkům vůbec nezdál a tak pro podezření, že by se mohlo jednat o něco nebezpečného byla kontaktována Policie ČR. Přivolaný specialista skutečně konstatoval, že se jedná o ruskou leteckou pumu z období II. světové války. Konkrétně se jednalo o sovětskou leteckou pumu FAB-100, s původní hmotností 110 kg a účinnou náplní 40 kg TNT.
Ve vážném nebezpečí však nebyli pouze "dnešní" dělníci, ale i třeba bagrista J. B., který nedávno terén pro novostavbu upravoval. Základy hloubil jen kousek od místa dnešního nálezu! Podle odborníků mohla téměř metráková bomba vážně ohrožovat své okolí do vzdálenosti 50 metrů a nebezpečné střepiny mohly létat až do vzdálenosti 200 metrů.
Policejní zdroje podle serveru znojemsky.denik.cz k nálezu uvádějí: Ze země trčel kovový válec o průměru asi třicet až čtyřicet centimetrů a připomínal bombu. „Zaměstnanci ihned zavolali na linku 158. Na místo se dostavila policejní hlídka a munici z bezpečnostních důvodů střežila do příjezdu pyrotechniků. Ti určili, že se jedná o leteckou pumu z druhé světové války. Byla vyrobena v Rusku, vážila zhruba sto kilogramů a na délku měřila půl metru. Následoval její transport na místo, kde mohlo dojít k odbornému odstřelu. Policejní specialisté nebezpečnou munici odpálili mezi obcemi Borotice a Božice. Při řízeném odstřelu nebyl nikdo zraněn a ani nedošlo k žádné majetkové škodě,“ uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.
To, že letectvo Rudé armády bombardovalo i obydlené části naší obce, víme dávno. Přesto zůstává záhadou, proč byly zasaženy domy v blízkosti božického kostela? Možná to však svědčí též o "schopnostech" ruských pilotů, neboť cílem bombardování mělo být především božické nádraží. Velení Rudé armády totiž v dubnu 1945 vydalo pokyn bombardovat strategické dopravní objekty sloužící ustupující německé armádě, což byla též železnice, zvl. s přilehlým překladovým nádražím, jako bylo to naše božické. Zde v té době stály na kolejích cisterny s PHM a i ty byly zasaženy a hořely. Zasažena byla i tehdejší cementárna Ott a spol. (dnešní Prefa) a sádky nedaleko oblíbené Hraběcí studánky. Proč však bylo zasaženo i několik domů v Božicích (třeba na stráni pod dnešní Zedníčkovou vilou) a zvláště v Křídlovicích v blízkosti kostela zůstává záhadou. Zasažen byl nový patrový dům na křídlovické návsi (pod kostelem), kde byla i prodejna firmy Baťa a mlékárna, soukromý obchod  v domě mezi dnešním Kašíkovým a Širokých, a taky dům pod Vlkovým (dnešní Fučíkovo), kde byla právě dnes 22.9.2011 nalezena nevybuchlá funkční letecká puma zarytá (z dnešního pohledu) hluboko do země.
Zneškodněna byla téhož dne odpoledne v objektu uměle navezeného božického "Řípu" pod hláskou. Vzhledem k vhodnému prostoru pro řízenou likvidaci nedošlo k žádnému dalšímu ohrožení. Taky postup všech zainteresovaných byl profesionální, byť nutno podotknout, že bagrista projevil notnou dávku odvahy. Na pumu, bagr i krátýrek se podívejte na připojených fotografiích.














                                                                                                             Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Zvláště mezi staršími lidmi kolují informace, že ruské bombardování Českých Křídlovic v závěru války bylo proto, že na cestách a silnicích v blízkosti kostela stály tanky ustupujících německých vojsk a že tedy nálety byly cílené! Tak pátrejme a ověřujme, jestli něco takového bylo. Každopádně známý německý " královský tygr" stál polorozebraný na cestě u božického rybníka i dlouho po válce (v roce 1949), jak už jsme o tom před časem psali. Více k tomu i na stránkách http://www.kvh.estranky.cz/fotoalbum/kralovsky-tygr-u-bozic/kralovsky-tygr/vyskov.jpg.html

    OdpovědětVymazat