čtvrtek 22. září 2011

Rozhledny jižní Moravy 16: Jehlanovitá ocelová věž

Tak nám začíná podzim, venku je zatím pravé babí léto a vy máte možnost po delší době hádat místo, kde stojí jedna zajímavá, na můj vkus příliš moderní, rozhledna. Není nad kamenné či dřevěné stavby.   
Rozhledna je vysoká 49,5 metrů, základna jehlanovité ocelové věže typu EXRL je o rozměrech 8x8 metrů. Po zdolání 125 stupňů točitého vřetenového schodiště v ose věže se ocitnete na vyhlídkové plošině ve výšce 24 m. To je asi 360 m nad mořem. Vrchní část věže slouží telekomunikační technice. Stavba byla dokončena v dubnu 2003. Vyhlídková plošina nabízí atraktivní panoramatický rozhled do všech světových stran. Já měl tu smůlu, že byla špatná viditelnost, obzor byl v lehké mlze a v dálce toho moc vidět nebylo. Snad příště. Tak pěkné hádání a příště něco lehčího. Ještě nápověda, Čebínka to není.   



                                   
                                                                - hic -

5 komentářů:

  1. Je to rozhledna s názvem Rovnina nebo Rochus a je u Uherského Hradiště.


    Jaromír Leisser

    OdpovědětVymazat
  2. Jaromír má pravdu, rozhledna stojí u cesty z Maratic do Mistřic na hranici přírodního parku Prakšická vrchovina.Od nás je tato rozhledna dosti vzdálená, ale pokud je někdo zapálený turista, cestu si najde i na tato vzdálená místa.Jsem zvědav,zda Jaromír uhádne i příště.
    -hic-

    OdpovědětVymazat
  3. To se na ty věže může vylézat jo?

    OdpovědětVymazat
  4. To byla náhoda. Máme tady rodinu.

    Jaromír

    OdpovědětVymazat
  5. Tato telekomunikační věž je upravena jako veřejnosti přístupná, mimo zimní období, kdy je z bezpečnostních důvodů uzavřena.Schodiště a plošina je z roštů, takže je stále vidět zem pod nohami, což u někoho může vyvolávat nepříjemné pocity, ale dá se po počátečním "plazení" kolem sloupu zvyknout Podobně je udělána mostovka lávky do znojemské nemocnice.Vyhlídkový ochoz je zhruba uprostřed stavby, mezi antény na vršku věže se pochopitelně nesmí.Myslím, že je to patrno ze snímků. Podobná je rozhledna Čebínka u Čebína.
    -hic-

    OdpovědětVymazat