středa 28. září 2011

Rozhledny jižní Moravy 17: Malá, ale hezká

Dnes nabízím k hádání sice menší, ale pěknou rozhlednu. I menší rozhledny mohou nabídnout pěkné pohledy do kraje. 
Mám raději podobné stavby, než ony železné věže, které do krajiny vůbec nezapadají, ale které prosadí různí operátoři za účelem šíření signálu.  Aby utlumili odpor lidí, spojí stavbu s rozhlednou a výsledek můžete vidět.  Protože se dnes jedná o celkem snadné hádání, nebudu již nic dále prozrazovat a napovídat.
     


                                                                                                            -hic-

4 komentáře:

  1. Ivane, budeš muset napovědět, jsme mizerní cestovatelé :-).
    Přidávám informaci z dnešního zpravodajství: "Turisté se mohou rozhlédnout do daleka z nové rozhledny ve Městě Albrechticích na Bruntálsku. Stojí přímo na hranicích Česka s Polskem a je unikátní v tom, že vznikla ze dvou bývalých telekomunikačních věží, které ve výšce spojila nová lávka." Dobrý nápad, ne?

    OdpovědětVymazat
  2. Trošku napovím a napíši pár informací o obci,u které rozhledna stojí. Obec leží 25 km od Znojma a ve 24 trvale obydlených domech žije 57 obyvatel. V písemných pramenech se jméno obce objevuje poprvé roku 1349, kdy ves "in Jerecz" drželi společně s dalším majetkem bratři Hartleb, Jindřich a Smil z Bukoviny. V roce 2001 bylo v obci otevřeno Hasičské muzeum,ve kterém je možno zhlédnout starou techniku, uniformy, medaile,odznaky a přilby. Co ještě dodat, rozhledna se jmenuje překrásně ANIČKA a kamenem se dá v nadsázce dohodit až do nedalekého Prokopova. V roce 2003 byl obci udělen znak. V dolní polovině jsou tři červená srdce a v horní drak držící korouhev. Tak, teď je vše jasné a odpověď bude jistě okamžitá. -hic-

    OdpovědětVymazat
  3. Ivane, hanba mě fackuje!!! Navíc byla v rodném domě mé máti otevřena vloni Galerie Setkání významná malířky Bedřišky Znojemské a letos k ní přibyla obdivuhodná meditační křížová cesta a na jejím konci je ona rozhledna. Za 14 dní jedu k rodičům do Prokopova na posvícení, tak to vezmu i přes sousední Jiřice a všechno navštívím a prohlédnu. Musím se přiznat, že jsem si Ivanovy fotky nezvětšil, protože bych možná podle té krajiny byl "doma". A popravdě řečeno, přece jenom už 30 let bydlím v Božicích a některé detaily krajiny dětství a mládí mi už prostě vyprchaly... (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, je to rozhledna na konci meditační cesty malířky Bedřišky Znojemské v Jiřicích! Musím poznamenat, že celá meditační cesta je nezvykle pojata. U nás by asi neměla šanci, protože krásné lavičky,které jsou pro poutníky po cestě přichystány, by někdo jistě ukradl. Určitě stojí za návštěvu. Doporučuji.

    OdpovědětVymazat