neděle 2. října 2011

Obec: Oprava Bílého kříže zahájena (akt.)

Koncem právě končícího týdne došlo ke konkrétní realizaci záchrany velmi cenné božické památky, a to tzv. Bílého kříže. Vedoucí představitelé naší obce pokračují v záchranných akcích, jež se týkají našich památek, a jednou z viditelných oprav je právě zmíněný Bílý kříž.

Jak je uvedeno na webových stránkách obce (www.bozice.cz): „Akademický sochař Petr Roztočil se svým týmem provedl demontáž a odvoz „Bílého kříže“ z roku 1767 do svého atelieru v Šatově, kde bude probíhat jeho rekonstrukce.“
Zkušený restaurátor, který mj. prováděl přesun sochy sv. Jana Nepomuckého v Božicích, opravu známé sochy sv. Mikuláše na mostě přes řeku Jevišovku v obci Grešlové Mýto a naposledy rekonstrukci kříže naproti motorestu Markéta v osadě Kašenec, si určitě úspěšně poradí i s naším Bílým křížem. Dlužno dodat, že kříž byl již dlouho v dezolátním stavu, ale jelikož nebyl ve vlastnictví obce, dochází k opravě až nyní. Navíc je podle P. Roztočila vytvořen z nepříliš kvalitního tzv. hostěradického pískovce a proto dochází k odlupování celých pískovcových šupin. Problémem bude rovněž rekonstruovat téměř nedochovaný nápis, který na kříži původně byl. Nabízí se proto asi jiné řešení, o němž budou představitelé obce informovat.
Ani samotná demontáž nebyla jednoduchá a P. Roztočil byl připraven i na nejhorší. Totiž že se části kříže můžou rozpadnout. Jak dokládají připojené fotografie, nestalo se tak a „rozborka“ a naložení Bílého kříže proběhly úspěšně. Kříž byl totiž složen z jednotlivých částí spojených železným roksorem.
Otázkou zůstává, jestli již někdy v minulosti byl kříž rozebrán. Pravděpodobné to asi příliš není, ale leccos by mohl napovědět odhad stáří cihel, na nichž kříž stál.
18.11.2011 byl na oficiálním webu obce www.bozice.cz publikován fotografický stav oprav: Několik aktuálních fotografií z atelieru p. Roztočila, který provádí opravu „Bílého kříže“. 
Dvě z fotografií přidáváme k tomuto materiálu. Vidíme restaurovanou část se zachovaným letopočtem a božického starostu Karla Halu a Ing. arch. P. Roztočilem. 
                                                                                                        Ladislav Nevrkla













3 komentáře:

  1. Předpokládám, že momentálně bude kříž nějaký čas "čekat" v šatovském ateliéru. Jeho demontáží se zabránilo jeho další devastaci a možnému zničení, oprava už může probíhat v klidu a beze spěchu. Možná by bylo dobré na zimu nějak víc "ochránit" základnu u silnice, aby neutrpěla nějaký šrám, až bude pod sněhem. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Kříž bude v průběhu zimních měsíců opravován a na své místo se vrátí na jaře. Bude umístěný dál od silnice, aby tolik netrpěl vlivem provozu a údržby komunikace.

    OdpovědětVymazat
  3. Na www.bozice.cz je info o aktuálním stavu oprav "Bílého kříže". Zaktualizovali jsme i náš materiál z 2.10.2010. (lan)

    OdpovědětVymazat