čtvrtek 13. října 2011

Rozhledny jižní Moravy 19: Podle schönbrunnské kolonády

 Minulé hádání bylo jednoduché a to dnešní nebude o nic těžší. No, kdo tam byl, ten to pozná hned, kdo tam nebyl, přišel o pohled na nádhernou stavbu, která sice není pravou rozhlednou, ale byla jistě postavena za účelem kochání se pohledem z jejiho vyhlídkového ochozu.                                       

Tak a nyní  trochu faktů na upřesnění, stavba stojí poblíž vrcholu Homole (291 m),  postavená byla v letech 1817 až 1823 J.Popellackem v přírodním parku nad jedním krásným městem podle vzoru schönbrunnské kolonády.                                                                                                                                  Tak hádejte, hádejte a příště budete pro zpestření hádat podle pohledů do okolí místo, odkud byly pořízeny snímky.    
                                                                                                                                                                                                                -hic- 



8 komentářů:

  1. Jaroslav Klecar,Hrušovany n.Jev.15. října 2011 v 22:24

    Není to náhodou vyhlídková rozhledna,která se nachází po pravé straně před příjezdem do města Valtice??

    OdpovědětVymazat
  2. Asi by odpověď chtěla trochu upřesnit. Že je stavba na valticku, to je asi zřejmé , ale uveďte její jméno. Není jasné, odkud a čím do Valtic přijíždíte.

    OdpovědětVymazat
  3. Nikomu se do odpovědi moc nechce, i když věřím, že tam snad už někdo z místních byl.Jedná se tedy o kolonádu Rajsna , která stojí nad Valticemi v těsné blízkosti státní hranice s Rakouskem. To také byla příčina, proč byla dříve obehnána ostnatým drátem a nebylo ani pomyšlení na prohlídku, či na pohledy z vyhlídkové plošiny. Z kolonády je pěkný pohled od Mikulova přes Pavlovské vrchy na lužní lesy u Lednice, na obzoru na Chřiby a Bílé Karpaty až po luhy na Moravském poli v Rakousku.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že Jarek Klecar to trefil, jenom neznal jméno. Musím přiznat, že ani já jsem toto místo neznal. Už v tom je Ivanův seriál výborný, že nám představuje místa, která máme blízko a prostě je neznáme. (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Je to jedna z mnoha stavbiček Lednicko-valtického areálu. Jen poopravím název: Kolonáda na Reistně. Jinak je to opravdu krásné místo s krásnou vyhlídkou. Letos jsem zde byl již podruhé a myslím že ne naposledy. Karel Kučera

    OdpovědětVymazat
  6. Když Lichtenštejnové budovali l.-v.areál bylo to za starého mocnářství a žádné hranice tam nebyly. Navíc Valticko je na historických mapách součástí Dolních Rakous a k Česku bylo připojeno až na základě poválečných dohod v roce 1920. Jedním z významných důvodů byla železnice, která by ve směru Znojmo - Hrušovany n.Jev. - Břeclav přetínala na Valticku rakouské území. A tak nám mocnosti Valticko (podobně jako část Vitorazska (vytvořením města České Velenice rozdělením Gmundu) darovaly. Je dobré být na straně vítězů! Nám se to podařilo, jak po 1. sv. válce, tak po 2. sv. válce.

    OdpovědětVymazat
  7. Rád bych podal malé vysvětlení k názvu kolonády. Karle, asi máme pravdu oba. Turistická mapa KČT druhé vydání z roku 2001 uvádí název RAJSNA. Stránky města Valtice uvádějí KOLONÁDA REISTNA, ale v informacích o Lednicko-valtickém areálu je uvedeno : KOLONÁDA na REISTNĚ.Turistická známka č. 1654 uvádí KOLONÁDA REISTNA. Ten název v turistické mapě se mi moc nezdá, asi to někdo zkomolil. Ale ono je to vlastně jedno, důležité je překonat pohodlnost, vystoupat po schodech a rozhlédnout se po naší jižní Moravě.
    -hic-

    OdpovědětVymazat
  8. Bosky za zážitkem od Reistny. U Valtic vznikla jedinečná stezka, kterou využijí bosí lidé. Oficiálně ji otevřou za měsíc 18.5.2013. Město Valtice spojí s rakouským Schrattenbergem Stezka bosou nohou. Neláká to zdatné turisty? A že jich v Božicích přibývá. Taková reportáž z jedinečné novinky, to by nebylo k zahození! (lan)

    OdpovědětVymazat