neděle 9. října 2011

Vyšly Noviny Niva č. 3

Oblíbený čtvrtletník našeho regionu, Noviny Niva, vyšel koncem právě končícího týdne. V minirecenzi bych upozornil aspoň na několik příspěvků. Dokonce bych řekl, že je to tentokrát po dlouhé době jako celek velice kvalitní číslo a možná by stálo za úvahu, právě tyto NN uložit do základů Bílého kříže, až se vrátí na jaře na své místo.

V usnesení božického zastupitelstva se píše o situaci kolem plánovaného kruhového objezdu na křižovatce u sýpky (u školy). O vážnosti situace svědčí i poslední "ťukanec" dvou osobáků, k němuž došlo včera večer (sobota 8.10.) kolem 20.30 h. Jeden řidič jel od nádraží do Křídlovic, druhý z Křídlovic dolů k hospodě - a v křižovatce se potkali... Nejzávažnější materiál byl asi čejkovický úvodník. Téma vyrovnání se s minulostí je v případě Čejkovic asi nejdále nejen v našich končinách. Čejkovice jako první obec v ČR obdržely od bývalých občanů ze Sdružení rodáků Čejkovic a Heřmanova Čestnou plaketu jako výraz poděkování za vstřícnost a spolupráci. Zajímavý je i příspěvek pana Cyrila Špalka ke 40. výročí osamostatnění se Velkého Karlova. Za zamyšlení stojí, proč se osamostatnění podařilo zrovna v roce 1971, na prahu nastupující husákovské normalizace. Kdo zná trošku historii, ví, že už od roku 1976 bylo zahájeno právě opačné řízení - obce byly "dobrovolně" slučovány pod tzv. střediskové obce. Ale o tom až jindy. A do třetice píše Jiřina Čurdová o vysoké úrovni fungování záchranného systému na Hrušovansku i celé jižní Moravy. Na příběhu své dcery dokládá, že systém je velice funkční a efektivní a není ho třeba měnit. Je třeba jeho vysokou úroveň udržovat a podporovat.
Zajímavých článků ze všech obcí je hodně, stojí za to si je přečíst. Jen by mě zajímalo, kdo je paní Jana Zobáková, jejíž jméno slyším poprvé v životě. Po zkušenosti s "Evou Špaténkovou" se pro jistotu zeptám vedoucího redakce, o koho se jedná.
Noviny Niva zakoupíte na obvyklých prodejních místech. Minule jsem je koupil v textilu u Lídy Škrabalové, tentokrát v Jednotě u paní Hříbkové.
                                                                                    Ladislav Nevrkla


2 komentáře:

  1. Jen tě opravím, že v té době o které píšeš, že se stal v křižovatce ,,ťukanec", tak šlo pouze o poruchu jednoho auta, a to druhé pomáhalo osvětlovat prostor po dobu opravy, protože nebylo možné porouchané auto z křižovatky odtáhnout. Karel Kučera

    OdpovědětVymazat
  2. I to se může stát. Každopádně to nic nemění na snaze obce (již několikaleté - viz projekt Ing. Kučeříka) něco s touto křižovatkou udělat. Jen ty vysoké náklady to zatím "zmrazily" ... (lan)

    OdpovědětVymazat