úterý 31. ledna 2012

Hasiči: Petr Fiala a Daniela Opletalová nejlepší

Na prahu nové hasičské sezóny je třeba učinit malé ohlédnutí za tou uplynulou. Dvakrát jsme na závodišti v Božicích mohli vidět hasiče v akci. Jednou ty starší v jednom podniku hasičské ligy, jednou ty mladé v posledním dílu soutěže Plamen (viz http://probozice.blogspot.com/2011/10/hasici-beh-branne-vsestrannosti-hry ).
 
Družstva mužů a žen se přihlásila do celoroční Okresní hasičské ligy 2011, zúčastnila všech pohárových závodů, z nichž se liga skládá, soutěžili v družstvech i jednotlivcích. Navíc se zúčastnili Okresních kol v požárním sportu, a to opět jako družstva i jako jednotlivci. Dík patří všem, kteří prapor hasičů drží pevně ve svých rukách a pro hasičskou činnost získávají další a další generace hasičů.
V řadě malých obcí jsou hasiči jediným spolkem, který přečkal počáteční těžkosti s nedokonalou technikou i častými požáry (to bylo ještě za Rakouska-Uherska), přečkal útrapy (a dokonce i ztráty na životech) v obou světových válkách, přečkal i dobu komunistickou, kdy celá řada jiných spolků musela svou činnost ukončit a přečkal i přechod do nových demokratických poměrů po roce 1989, kdy se celá řadě lidí nechce nikde sdružovat a angažovat, "když už se to nemusí", když se za to nepíšou žádné "body" do posudků jejich dětí. Holt tak!
    V mé rodné obci byli vždycky téměř všichni chlapi a mladí kluci u hasičů. Někdy kolem roku 1975 jsme dokonce do několika kol soutěže v požárním sportu postavili dokonce 3 soutěžní družstva! Sbor dobrovolných hasičů Prokopov je tuším druhým nejstarším (po Jevišovicích) na okrese Znojmo. Byl založen roku 1885 a ruční dřevěná hasičská stříkačka, která tam stojí v hasičské zbrojnici, je z roku 1887! Vnuk zakladatele sboru František Nezveda je známý i božickým hasičům a zdravil jsem se s ním též na podzimní soutěži Plamen, která se konala na božické dráze. I když už v Prokopově 30 let nežiji, s prokopovskými hasiči pořád udržuji kontakt a společně s mým otcem a později i s mými syny jsme pro ně vytvořili několik brožur a ke 125. výročí i DVD. Něco málo dáváme i na oficiální web obce Prokopov (viz http://www.prokopov.cz/ ).
    Ale zpátky k hasičům božickým. Výsledky v hasičských soutěžích možná nebyly takové, jaké sami hasiči očekávali, na druhou stranu jsem už vyzdvihl účast v lize a ve všech závodech ligy i nemalý přínos hasičů kultuře naše obce (fašank, hody). Proto považuji za velmi cenné každé dobré umístění našich mužů a žen. V tomto směru nás nejvíc potěšilo 4. místo Petra Fialy ml. v Okresním kole požárního sportu 18.6.2011 z 80 startujících (na 14. místě skončil jeho bratr Lukáš a dalších 5 závodníků se umístilo ve startovním poli). Mezi ženami zářila Daniela Opletalová, která obsadila 6. místo v Okresním kole v Břežanech 27.6.2011 z 96 závodnic a 7. místo v Okresním kole v PS v běhu na 100 m s překážkami z 59 závodnic. V tomto závodě obsadila 10. místo Lucie Szabóová, 12. místo Lenka Kudličková, 13. místo Dagmar Szabóová, 14. místo Jitka Kročilová, 17. místo Veronika Kročilová a 19. místo Bianka Hudcová.
Všechny výsledky najdete na http://www.oshznojmo.cz a výsledky ZN LIGY 2011 připojuji.


ZN LIGA 2011 - celkové pořadí
ŽENY:
1. Miroslav 124 bodů, 2. Vítonice 115, 3. Božice 94, 4. Hostěradice 0                                        

MUŽI:
1.   Jezeřany-Maršovice 127 bodů, ..., 11. Vítonice 19, 12. Božice 12, 13. Pravice 8

                                           Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat