úterý 17. ledna 2012

Kterým projektům našeho regionu pomohla MAS Znojemské vinařství

Před 14 dny otiskl deník Rovnost materiál o fungování sdružení MAS Znojemské vinařství a o pomoci členským obcím. Jedná se o dotační tituly, k nimž musí vždy určité částky přidat i každá obdarovaná obec či podnikatel.

Není od věci podívat se, ke kterým aktivitám dotace jednotlivé subjekty využily. Pro příklad jsem vybral pouze to, co se týká sdružení Niva. Členy MAS jsou obec Čejkovice, 1 kolektivní člen mikroregion Daníž (mezi jeho 26 členy jsou i Božice, Borotice a Mackovice) a podnikatelé a neziskový sektor zde zastupuje Družstvo božických vinařů a Ing. Marek Klíč. Celkem je v MAS Znojemské vinařství sdruženo 41 obcí, 4 neziskové organizace a 23 podnikatelů. V tříčlenném monitorovacím výboru sdružení pracuje též Ing. Zdeněk Čurda jako zástupce Družstva božických vinařů a v tříčlenné pracovní skupině zaměřené na problémy zemědělců pracuje Ing. Miroslav Klíč, který zde zastupuje taky Družstvo božických vinařů.
V roce 2011 byly vypsány dvě výzvy. Tajemník sdružení Jaromír Čepička v Rovnosti upřesnil, že dotace se v prvním případě vztahovaly převážně na opravu silnic a z druhé výzvy poputují  dotace přes jeden a čtvrt milionů korun k pěti zemědělcům, a to hlavně na zemědělské stroje. Doplnil, že v roce 2011 se příděl dotací nevyčerpal a zbylo jeden a půl milionů korun, které se převedou do letošního roku. 
Z dostupného přehledu vyplývají následující údaje o realizovaných projektech:

5. kolo

Obec Čejkovice, Úprava centrálního prostoru obce-parkovací plocha, zeleň a doplňková mobiliář, dotace 597 715Kč

6. kolo

Obec Božice, Sklepní expozice-řemesel, vinohradnictví, vinařství s úpravou veřejného prostranství, dotace 374 369 Kč

7. kolo

Z našeho DSO Niva nikdo.

8. kolo

Obec Božice, Úprava odpočinkového místa s pořízením techniky na údržbu zeleně Obec Božice, dotace 599 997 Kč

9. kolo 

Obec Čejkovice, Rozhlas v obci Čejkovice, dotace 211 212 Kč

10. kolo

Obec Borotice, Rekonstrukce místní komunikace a úprava veřejného prostranství v obci Borotice, dotace 756 037Kč

11. kolo

Obec Borotice, Rozhlas v obci Borotice, 341 100 Kč


Ve fotogalerii MAS Znojemské vinařství jsou i tři fotografie z Božic a 3 z Čejkovic – viz
Aktuálně obdrželi členové MAS dotazník, v němž můžou nahlásit své plánované projekty na rok 2012. K tomu je připojený „zásobník projektů“, z čeho lze vybírat (od silnic, cest, přes chodníky, místní rozhlas, opravy kulturních památek až po zázemí pro aktivity mladých lidí) a taky je připojena výzva, zda stojí na území obcí nějaké hyzdící a nevyužité (zajímavé) objekty (Brownfields), kde jsou a o jaké objekty se jedná. To je docela zajímavá otázka.
Podrobné údaje o fungování MAS Znojemské vinařství najdete na http://www.znojemskevinarstvi.cz.

                                             Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat