středa 8. srpna 2012

Co se staršími historickými budovami?

Dilema, co se staršími historickými budovami, řeší čas od času každá obec. Jednou jsou to školní budovy, podruhé nějaké domy služeb či obchody, potřetí něco z občanské vybavenosti nebo hospodářské objekty. Nejinak je tomu i v Božicích.
Již nějaký čas nás zajímají stavby, které byly kdysi pro obec důležité a těšily se i velkému zájmu. Byly přirozenou součástí běžného i společenského života a v daný moment nikdo ani moc nepřemýšlel, že se jednou stanou součástí historie, po níž bude někdo pátrat a o níž se bude někdo zajímat.
Asi nejfrekventovanějším objektem posledních let je budova kina. Již několikrát jsem na těchto stránkách psal o její historii i o její současnosti. Se svými známými se pravidelně "přeme", do jaké míry se jedná o budovu "historicky významnou". Většina si myslí, že tak moc historicky významná není, já si myslím opak. V současné době se řeší, co s objektem dál a pravidelně se otázkou budovy kina zabývá i zasedání zastupitelstva obce. Tak tomu bylo i na posledním zasedání 3.8.2012. Na přímý dotaz jednoho ze zastupitelů zazněla odpověď, že na obec přišla další žádost o koupi, tentokrát celé nemovitosti, tj. budovy i přilehlého pozemku. Obec proto zadala odborníkovi vypracování znaleckého posudku o ceně nemovitosti pro účely převodu vlastnictví a na jejím základě bude postupovat dále. Každopádně je reálné, že se v dohledné době celá problematika ve svém řešení posune.
Druhou takovou viditelnou budovou je objekt bývalé pošty, především pak její "podnikatelská" část. Po odchodu poštovního úřadu do obecního nájmu u hřiště se na první pohled zdá, že bývalá pošta chátrá. Nevím, jaká část je v nájmu (celý objekt - úřední místnosti i byt - patří České poště), zjevné je, že podstatná část bývalé úřadovny slouží/ila hlavně jako sklad dosavadního nájemce. Problém je tam s vodou a vůbec. Možná by se našel zájemce, který má nějaký záměr lepšího využití (třeba second-hand), zvláště když "vietnamská" prodejna oděvů a obuvi se má podle slov svého provozovatele změnit na prodejnu potravin! Otázkou u bývalé pošty zůstává problém s parkováním motorových vozidel. Obytná část pošty má již nového nájemníka.
Poslední "chalupou", o níž se mluví, je ruina zbytků "zájezdního bufetu" u bývalého mlýna. Tak dlouho si budovy nikdo nevšímal (v domnění, že se jedná o soukromý majetek majitelů vily v Zámlýní), až se před několika lety zjistilo, že je to budova obecní. Od té doby se přemýšlí, co s ní. Zase - řešení je dvojí: Buď vyhledat nějaký vhodný dotační titul  a pokusit se budovu zachránit, nebo ji jako ohrožující bezpečnost odstranit. Obojí je možné, má to svá pro i proti. Když opravit, tak bychom měli vědět, proč? Co s ní poté budeme dělat? Když zbořit, měli bychom si nejdříve položit otázku, jestli neodstraňujeme jeden z posledních dochovaných pozůstatků dřívějšího "božického světa". Když už jsme kdysi dávno dopustili, aby z povrchu zemského zmizel nádherný mlýn, k němuž tato budova patřila.
Tak takové je taky božické léto L.P.2012. A pak, že historie nemá vliv na současnost.

                                                      Ladislav Nevrkla




2 komentáře:

  1. Nechápu proč je tady kino? To je snad účelně využitá budova a nemá smysl ji prodávat.A pokud ano,tak snad jedině tomu,kdo ho z rujny zrekonstruoval až po ocenění Vesnice roku 2011,a to právě za velmi zdařilou rekonstrukci kina.Ale na to se už dnes nehledí,důležitý je zisk,prospěch a chamtivost.

    OdpovědětVymazat
  2. Právě on je tím zájemcem.Tak snad ...

    OdpovědětVymazat