sobota 6. října 2012

Prelát obětí zločinu! (akt.9.10.)

Nemilé překvapení čekalo ve čtvrtek dopoledne 27.9.2012 na návštěvníky hrobky preláta Maxe Mayera, rytíře z Ahrdorffu a Wallersteinu, nacházející se od léta roku 1928 na božickém hřbitově.
Mosazná deska s údaji o prelátovi a ozdobný mosazný znak - erb, který pan prelát dostal za svou mecenášskou a kulturně společenskou činnost a které byl připevněny dvěma šrouby na mramorovou desku na hrobce, kterou si Max Mayer nechal postavit ještě za svého života na božickém hřbitově, zmizel!
Přivolaná policie již téhož dne zahájila pátrání po odcizeném uměleckém díle. Ke krádeži došlo v noci ze středy na čtvrtek, neboť ve středu se na hřbitově pracovalo a hrobka byla ještě v pořádku. Samozřejmě, že bude  vítán každý poznatek, kterým by kdokoli z nás přispěl k úspěšnému pátrání. Zdá se bohužel, že krádež byla provedena na objednávku a že erb neskončí tradičně v některé sběrně, ale možná už zmizel do některé soukromé sbírky. Vyloučit se nedá ani jeho převezení do zahraničí. Policie vzniklou škodu ohodnotila částkou 20 000 Kč. Umělecká a historická hodnota je samozřejmě obtížně vyčíslitelná, spíše nevyčíslitelná.
O tom, že zloději svůj čin udělali promyšleně svědčí fakt, že náhrobek, který bývá občas pokrytý padajícím listím, byl v místech, kde byly mosazné artefakty usazeny byl posypaný hlínou, aby si zmizení jen tak nikdo nevšiml. Naštěstí byla jedna z návštěvnic hřbitova velmi pozorná a tudíž byl zločin odhalen velmi záhy. Taky obezřetnost, s níž trestný čin spáchal/i, svědčí o tom, že pracoval/i cíleně. Vždyť na sebe neupozornili ani zaměstnance hřbitova, který zde v obecních prostorách bydlí!

Osobně považuji preláta Maxe Mayera za největší a nejvýznamnější osobnost Božic v celé jejich historii. Je smutné, že se na něho pomalu ale jistě zapomíná i tam, kde by měl stát na piedestalu - v Jihomoravském muzeu ve Znojmě. Dávno zapomenuto je i jeho literární dílo. Nebýt budovy božického kláštera, nepřipomínali bychom si jej ani v Božicích. Měl tu smůlu, že mluvil německy, ale jak jsem zjistil pátráním, minimálně matka Maxe Mayera pocházela z moravského rodu Maštalířových. Kdo si chce připomenout Maxe Mayera podrobněji, ať si přečte na tomto webu např. pojednání http://probozice.blogspot.cz/2010/12/osobnosti-pred-165-lety-se-narodil.html nebo http://probozice.blogspot.cz/2010/12/historie-jeste-jednou-o-prelatovi-maxu.html. A napsal jsem toho daleko víc. Možná, že tato nepříjemná událost v nás probudí hrdost na slavnou a významnou osobnost Božic a jižní Moravy vůbec. Buďme upřímní: Kdyby v Božicích nežil prelát Max Mayer, tak se o nich v minulosti prakticky vůbec nevědělo a nemluvilo. Nebylo ani proč!
                                                            Ladislav Nevrkla
Publikováno 28.9.2012, akt. 8.10.2012


1 komentář:

  1. Přišel dnes k tomuto článku komentář, o němž nevím, kam ho zařadit. Je to jednoduché lapidární sdělení a přitom mi na něm cosi nesedí. Už tím, že začíná slovem "hnus". (lan)

    OdpovědětVymazat