neděle 28. října 2012

Fotbal: Koho chceme porazit? (akt. 29.10.2012)

Miroslav B - Božice 2:0 (1:0). Obě branky dal Kocian.
Ani poměrně slabého soupeře z Miroslavi nedokázali naši hráči porazit v dalším důležitém zápase Hostan OP. Zápas se hrál za trvalé převahy našich hráčů, držení míče bylo minimálně 30:70%, ale ani nejvyloženější šance božičtí hráči neproměnili.
Navíc jsme od 29´ hráli v deseti, když byl zcela zbytečně vyloučen Pacík. Pan sudí Šachl to po utkání našemu kapitánovi velice dobře vyložil, ale kdyby dal Pacíkovi "jenom" žlutou, odpovídalo by to jeho prohřešku (sprosté vyjádření k vlastnímu hráči a vulgární gesto rovněž vůči vlastnímu hráči - sic!!!) a hlavně: i ta žlutá by splnila svůj účel! O tom jsem stoprocentně přesvědčen. Jenže jak se někdo jmenuje Kudlička (nebo Jandásek), tak se po něm "jde" a to naprosto nekompromisně. A chlapi, kteří fotbal hrají pro radost, protože ho docela umí, zadarmo (nebo ještě jedou vlastním vozidlem) a zítra ráno musí vstát a jít do práce, dostanou "zaracha" na několik utkání a můžou místo toho sedět v hospodě s pocitem nespravedlnosti! Tak je to podle přísných výroků rozhodčích asi správné! Lépe, aby mladí lidé nedělali nic.
Jinak i v  deseti jsme se snažili o vyrovnání, podřídili jsme tomu celou taktiku, dali jsme břevno (Evžen Egner), Honza několikrát výborně vystřelil, ale vždy těsně vedle tyče! Někdy možná mohl přihrát, ale už se stalo! V závěru jsme hru docela otevřeli, poslali na hřiště dva dorostence z lavičky a nešťastně jsme z brejku inkasovali podruhé. Dohráli jsme však se ctí.

Naše současné mužstvo mi připomíná českou vládu: Především máme v mužstvu svého "kalouska", který nechce hrát nikde jinde než na svém oblíbeném postu, máme i svého "premiéra nečase", který se snaží hasit co dá, máme i svou nervózní ministryni "hanákovou", která se bojí, aby neudělala chybu (skoro bych řekl, že těchto "ministryň" tam máme momentálně v mužstvu víc než je zdrávo), máme i svého "technokrata drábka", který má svou vizi, ale není ve správném okamžiku správně citlivý, ale máme i své "vondry", kteří se na svých  aktuálních postech necítí dobře nebo je nezvládají. Je důležité, že máme i svého rázného a nekompromisního ministra "kubiceho" a zodpovědného a dělného ministra "hegera". Najde se i dobrý, třebaže nenápadný ministr "dobeš" a spolehlivý i když trochu nemastný neslaný ministr "blažek". Nechybí nám ani elitní ministryně v kopačkách "karolina peake". Pak máme v záloze celou plejádu výborných odborníků, kteří ale nechtějí do nejednotného a tápajícího "nečasova kabinetu" vstoupit (nebo z něho v průběhu času nenápadně odešli) a hledají alibistické důvody, proč hrát nechtějí. A tam já vidím jednu z rozhodujících cest k nápravě a k cestě ze dna (nejen) tabulky okresního přeboru.

Naše sestava: David Sláma - Marian Vávra, Lukáš Machač, Zdeněk Chrenovský - Lukáš Chromý - Michal Topolčan, David Švejdík, Pavel Ležák, Evžen Egner - Jan Kudlička, Tomáš Kudlička. Na lavičce Tomáš Rauš (od 84´ místo Zdeňka), Ruda Čížek (od 74´ místo Michala). |Trenér Viktor Luskač, vedoucí mužstva Ladislav Nevrkla.

Začali jsme sice bez Lopíka, ale začali jsme s chutí a bojovně. Patrná však byla "podzimní" nervozita a našponované vztahy mezi některými hráči. Hned v 1´ jsme vybojovali roh a v 6´ jsme poprvé vážněji ohrozili domácí branku, byť Džampův lehký míč z přímého kopu mířil k pravé vnější tyči a gólman ho kontroloval. V 7´ zachraňoval jak Machy, tak Zdeněk (zdálo se, že ho to dost povzbudilo) a zase jsme byli ofenzivní. Džamp poslal dlouhý pas na Evžena, vybojoval jsme aut a akci po ose Marian - Machy - Lopík - Pacík zakončoval levačkou Evžen - bohužel do boční sítě. V 11´ vybojoval důrazný Pacík roh, ale tak jako v asi šesti dalších případech jsme ho promarnili, tentokrát ho Honza kopl rovnou do zámezí. Ve 12´ poprvé (bohužel nikoliv naposledy) propadl Zdeněk, ale tak jako minule výborně zasáhl Marian (v tomto utkání asi náš nejlepší hráč) a akci domácích zastavil.
Míč jsme měli v držení, výborná byla celá naše středová řada, ale opět jsme selhávali v útoku a propadali v obraně. Naše držení míče tak bylo neefektivní a končilo buď nepovedenou střelou, ztrátou míče v útočné fázi, špatně kopnutým rohem nebo nepřesnou rozehrávkou na polovině domácích. Terén byl dobrý, ale po předchozích zápasech žáků a "céčka" už byl jeho mokrý povrch přeci jenom narušen.
O útoky se pokoušeli i domácí, ale ty končily vesměs v ofsajdu. Domácím se to sice moc nelíbilo, ale když jim to mával v druhé půli i jejich čárový, neváhali ho otitulovat v 81´ vulgárním výrazem - bohužel bez karetního trestu ze strany hlavního sudího!
Naše největší gólová šance přišla v 16´. Rozehrávali jsme na své půlce, Honza přihrál Džampovi a ten poslal na milimetr přesný centr nabíhajícímu Evženovi. Nebyla to žádná rána, byl to technicky kopnutý míč (lobnul to do protipohybu gólmana), gólman byl bezmocný, ale míč se odrazil od břevna zpátky do pole! Takovou šanci už jsme si za celý zápas nevytvořili a i proto jsme prohráli. Machyho střelu v 17´ vyboxoval brankář domácích, ale hned na to jsme opět propadli v obraně a tak musel vyloženou šanci domácích zachraňovat Slámič.
Pokračovali jsme v tlaku, ale naše střely byly z velké vzdálenosti a domácí brankář je spolehlivě likvidoval. Dvacet minut jsme hráli výborně, chybělo jen to gólové zakončení. Ve 23´ jsme zbytečně ztratili míč ve středu hřiště, podcenili jsme situaci, Zdeněk nestíhal  a vše zachraňoval vynikajícím obranným zákrokem vracející se Marian. Oddechli jsme si, ale Machy se Zdeňkem míč nezpracovali, ten se dostal k domácímu útočníkovi Kocianovi (a jak říkal jeden z nás), ten z posledních sil do míče kopl a jeho křížná střela přeletěla i vysunutého Slámiče a skončila v opačném rohu naší branky. Domácí se nečekaně ujali vedení 1:0! Byla to pro nás moc studená sprcha. Nerezignovali jsme, znovu jsem  se vrhali do útoků, ale vše končilo našimi auty. Ve 27´ byl-nebyl faulován Honza. Neodpustil si komentář směrem k sudímu a dostal za to ŽK. Z obranného pásma se mu to jal vysvětlovat velmi emotivně Machy. Na to reagoval velmi neadekvátně v blízkosti Honzy stojící Pacík a když Machymu ukázal neslušné gesto, sudí Šachl sáhl okamžitě po červené kartě. Tento moment rozhodujícím způsobem ovlivnil další průběh zápasu. Od 29´ jsme tak hráli v deseti a když k tomu připočteme jednoho hráče, kterému se nedařilo a jednoho, kterému jen napůl, tak jsme zápas dohrávali v 8,5 lidech. Přesto jsme dál tlačili a snažili se o vyrovnání. Džampova bomba z přímého kopu v 32´ šla nad, Honzova střela z vápna v 35´šla těsně mimo. Škoda, byla to výborná Marianova akce a výborná Honzova střela. Vůbec: Honzas po návratu (po Pacíkově vyloučení) do zálohy velmi ožil a zařadil se vedle Mariana k našim nejlepším hráčům. Zahrozili i domácí po našem nepovedeném ofsajd systému. Akce nevyšla ani Lopíkovi, který chtěl míč jen tak "přihrnout" do branky, ale pozorný gólman jeho úmysl vystihl a likvidoval. Od 37´ se začaly množit fauly na Michala (zvláště pak v rozmezí 58´ - 63´), vše ale bylo moc daleko od branky domácích a naše standardky tak nebyly úspěšné. Buď je odvraceli hlavou (po Honzově kopu v 38´) nebo šla Michalova střela těsně vedle. Dvakrát těsně vedle mířil Honza ve 40´(tvrdá střela z velké dálky) nebo podél zdi ve 42´. Zmatek v naší obraně ve 43´vyřešil až Machyho odkop.Ještě dvakrát jsme do konce poločasu kopali roh, ale nic z toho nebylo.
"Zdeno, vyskoč! volal trenér Viktor v reakci na nepovedenou Zdeňkovu obrannou hlavičku někdy ve 48´ 2. půle. Po útoku dvojice Lopík - Honza se druhý jmenovaný krásně uvolnil, ale kope vysoko nad! Do útoku se po Pacíkově vyloučení posunul osamocený Lukáš a v 50´dává ze skrumáže míč do náruče gólmanovi. Jinak myslím se do dobré příležitosti nedostal. Zase jsme kopali nějaké nepovedené rohy, množily se chyby v obraně, hlavně Zdeňkovi se v té chvíli nedařilo, dokonce za faul zezadu a bez míče vyfasoval ŽK. Domácí vycítili toto naše slabé místo a začali své akce táhnout právě tudy. "Nějak se to od nás odráží," zhodnotil vývoj zápasu jeden z nás. " V 63´ vyboxoval Slámič tvrdou střelu ze standardky po naší ruce. V 66´ dostal zbytečnou ŽK Machy za slovní urážku domácího pomezního. Fauly schytaly Machy i Džamp. I domácí byli oceněni žlutými kartami. V rozmezí 70´ - 78´ jsme učinili poslední nadějnější pokusy o zteč miroslavské branky: Honzova bomba byla sražená obráncem, Marianova střela šla doprostřed branky do náruče gólmana,  Honzova střela šla opět do zhuštěné obrany, přímý kop Machyho je sražen a končí na rohu, faulem (držením a stažením na zem) zaváněl atak Honzy ve vápně v 77´, ale rozhodčí to posoudil jinak. Bojuje neúnavný Evžen, snaží se tahat jeden útok za druhým. Naši poslední příležitost měl v 82´ výborný Marian. Potáhl a udržel míč u brankové čáry, jeho centr - střela byl sražen na roh.
Vystřídali jsme dva hráče, ale do hry jsme se už nedostali. Naopak jsme v 86´opět propadli vzadu a Kocian nezaváhal a upravil na konečných 2:0.
Po zápase jsme si to vyříkávali všichni. Znáte to, když se nedaří, nefungzuje nic pořádně. Ani mě to psaní nejde, jak by mělo. Shodli jsme se ale na tom, že atmosféra v mužstvu je po delší bezbodové sérii hustá a taky, že naše nešvary (pokřikování po spoluhráčích, neustálé komentování výkonu po nezdařené akci místo dirigování před akcí a v jejím průběhu a vulgarity mezi našimi hráči dostoupaly nad únosnou mez. Prý se tak dneska mezi spoluhráči mluví normálně. Našim bývalým hráčům se z toho ježí vlasy na hlavě. To totiž není normální! Můžeš být chlerik, můžeš být impulzivní, ale nemusíš být sprostý a drsný. Jinak z tebe může být "dvanáctý hráč"!

OFS k zápasu uvádí:
Miroslav B-Božice 2:0 (1:0). Diváci zhlédli poměrně vyrovnané utkání. Jeho průběh byl ovlivněn vyloučením božického Tomáš Kudličky, který musel po červené kartě za nesportovní chování předčasně pod sprchy už ve 28. minutě. I v oslabení podali hosté dobrý výkon, vzdorovali téměř do konce střetnutí. Menší počet hráčů v poli byl příčinou druhé branky, pět minut před závěrečným hvizdem pečetil vítězství domácích gól z rychlého protiútoku. Jediným střelcem zápasu byl Kocián.


Dorost: Božice - Višňové 1:0. Hrálo se za deště a chladného počasí. Naši vítěznou branku dal Sláva Urban. Škoda, že zrovna tento hráč nechce jít na střídačku "A"týmu.

Žáci: Únanov - Božice 2:5. Naše branky dali: Kamil Hanzal 2x, Pavel grégr, David Hájek, Karel Vávra.


          Ladislav Nevrkla

11 komentářů:

  1. Asi by jste měli hrát pořádně a vyhrát konečně...ty Vaše články-hráli jsme výborně, drželi jsme balon...a body nikde!!! a nezačínejte ještě se jmény hráčů a že si jich rozhodčí všímají, to už mi přijde jako ve školce!! Hrát fotbal umíte, tak už to ukažte i bodově

    OdpovědětVymazat
  2. To máte ve všem pravdu! Berte to tak, že to píšu hned po zápasu a to nemá člověk ten správný odstup. Teď už bych to tak emotivně nenapsal, zvlášť když vím ... (lan)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnoho špatného je v Božickém fotbale. Tým není týmem, chybí srdcaři co nekecaj a předvedou kvalitní výkon. Mluvením, hádáním a vulgarismy se prezentuje Božické mužstvo a je tím už docela dost známé. To se pak nemůžete divit, že za vás už někteří hráči hrát nechtějí.

      Vymazat
  3. Vztyčený prostředníček = červená karta. A je úplně jedno, že to bylo na spoluhráče. Brečíte zbytečně, rozhodčí ho vyloučil správně.

    OdpovědětVymazat
  4. Mate pravdu ze v bozickem fotbale je hodne spatneho a proto tam spousta hracu nechce hrat a doufam ze pacik dostane poradny trest!!! takhle se fotbal nehraje!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to si uz moc nezahraje,ale nadruhou stranu snad si uvedomi jestli to stalo zato! Doufam ze v nedeli zaberou a predvedou solidni vykon,protoze nekdy je to skoda dvacky.

    OdpovědětVymazat
  6. Už jsem tady několikrát četl,že je škoda,že ten nebo ten nehraje.Nikoho se doprošovat nebudeme,kdo chce hrát ať přijde,jinak ať si trhne nohou!!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Ono se tezko chodi kdyz vam pan Kudlicka Mladci rekne na treninku ze uz vas v tymu nepotrebuji....

    OdpovědětVymazat
  8. D / Pohoršující, urážlivé a ponižující výroky
    Rozhodčí vyloučí hráče, který se dopustí takových výroků, posuňků nebo gest, jimiž podle názoru rozhodčího nějakou osobu uráží nebo ponižuje bez ohledu na to,zda se jedná o R, AR, soupeře, spoluhráče či jinou osobu.
    1. Pohoršující, urážlivé a ponižující výroky – kritika R, AR 1, AR 2, 4R v (ne) přerušené hře s hanlivým (urážlivým) výrazem (nutno uvést přesný výrok (např.: běž do prdele, pískáš to jako kašpar, kurva nech toho, apod.)
    2. Pohoršující, urážlivé a ponižující výroky – kritika spoluhráče, funkcionáře, diváka v (ne) přerušené hře s hanlivým (urážlivým) výrazem (nutno uvést přesný výrok (např.: přihraj už do prdele, nech mě na pokoji čuráku, kurva nech toho, apod.)
    3. Pohoršující, urážlivé a ponižující výroky – urážka R, AR 1, AR 2 v (ne) přerušené hře s hanlivým (urážlivým) výrazem – nutno uvést přesný výrok (např.: ty blbe, vzpamatuj se, vole jak to pískáš, kurvo nech toho, apod.)
    4. Pohoršující, urážlivé a ponižující výroky – posunek k ponížení, zesměšnění R, AR1, AR 2, protihráče, funkcionáře, diváka v (ne) přerušené hře – nutno uvést o jaký posunek se jednalo (pokud možno nejpřesnější popis)
    E / Plivnutí na soupeře
    Rozhodčí vyloučí hráče za přestupek plivnutí na soupeře (obličej, hruď, břicho, záda apod.), R, AR 1, AR 2, 4R, spoluhráče, diváka, funkcionáře v (ne) přerušené hře.
    Nutno zároveň prostudovat „Pokyny a vyjádření R k vyloučení hráče“ (str. 1 a 2.),
    kde je uvedeno, jakým způsobem je nutné udělení ČK popsat.
    30.6.2012 Ing. Jiří Kureš, předseda Pravidlové komise FAČR

    OdpovědětVymazat