neděle 14. října 2012

Krajské volby bez překvapení (akt.16.10.)

Na Hrušovansku byla nejnižší volební účast z celého Znojemska. K volebním urnám dorazilo pouhých 27,48% oprávněných voličů. V samotných Božicích to bylo 28,32% (viz tabulka).
Pokud to převedeme do konkrétních čísel, pak v Božicích přišlo do volební místnosti 333 voličů z 1 176 oprávněných, platných hlasů bylo odevzdáno 326 (97,90%). Zajímavostí božických voleb bylo to, že k volební urně zamířili prakticky všichni, kdo se v sobotu dopoledne zúčastnili v obřadní síni vítání občánků. Šli zcela určitě volit budoucnost svých nedávno narozených dětí (vítáno jich bylo osm). Spíš jako rarita pak působily obálky, v nichž byly místo volební strany vloženy volební návody.
Nejvíce hlasů získali v Božicích velmi disciplinovaní komunisti. S odstupem následovali sociální demokraté, lidovci a občanští demokraté. Relativně dost hlasů dostali na 5. místě Zemanovci (22 hlasů), ale ani tak se do zastupitelstva kraje nedostali. Taky 5 božických hlasů pro Piráty stojí určitě za povšimnutí. Možná to byly hlasy od prvovoličů, kteří u nás k volbám taky přišli. Zelení, na jejichž kandidátce byl též božický občan Bohuslav Bernard, získali u nás 12 hlasů a do zastupitelstva se nedostali. V Božicích zcela propadli kandidáti TOP 09 a STAN. Na jižní Moravě však celkově uspěli a získali 5 mandátů, mezi nimi je i krumlovský starosta Tomáš Třetina.
Celkově se ze Znojemska dostali ještě dva zastupitelé za sociální demokracii (B. Beranová a V. Gabrhel), dva lidovci (J. Němec, starosta Přeskačí, a Z. Nekula, starosta Těšetic) a dva komunisti (P. Krátký a M. Zachová, starostka Vracovic na Vranovsku). Za občanské demokraty se do zastupitelstva nedostal ze Znojemska nikdo. Možná i proto, že patří ke křídlu šéfa znojemské ODS P. Nezvedy, které by mělo celé dát své funkce k dispozici. Aby z ODS odcházeli aktivní lidé jako nedávno historik Jiří Kacetl, to je hrubá politická chyba, nad níž je třeba se vážně zamyslet.
Před krajskými zastupiteli je nyní jednání o koaliční vládě. Zdá se, že to bude opět spojenectví Haška s Juránkem, tj. sociálních a křesťanských demokratů. A pak moc těžký úkol, kterým je prosazení nového územního plánu i s jeho prioritami v řešení katastrofální dopravní situace. Pokračovat by pak mohly i změny ve školství, tj. dokončení zahájeného slučování středních škol. Moc populární a jednoduché kroky to nejsou, ale snad je nová krajská reprezentace zvládne. Čekat se dá i podpora sociálních služeb, což je taky určitě pozitivní záležitost, a zdravotnictví.
Podrobné výsledky voleb si přečtěte na http://www.denik.cz/volby/krajske2012-obec/?kraj=10&okres=6207&obec=593826.

                                                                          Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Nenažraní socani by chtěli hejtmana i tam, kde nevyhráli. To mi připomíná Božice před několika lety ...

    OdpovědětVymazat