čtvrtek 24. dubna 2014

Protržený rybník aneb co dala Evropská unie Božicím

Blíží se volby do Evropského parlamentu a my přemýšlíme, k čemu je nám dobrá celá Evropská unie. Jedním s důkazů "dobroty" EU jsou i některé aktivity v naší obci v oblasti ekologie. Posledním příkladem je vyhlášení evropsky významné lokality Protržený rybník.
Přestože jsem z názvu nejásal, nikdo nic nepodnikl a tak máme novou lokalitu s názvem Protržený rybník. Byl jsem se tam dnes podívat a možná mají pravdu pamětníci, kteří tvrdí, že v oblasti Bažiny (to je právě ten Protržený rybník) mohl nějaký takový pokus o rybník být. A možná, že je tam nějaká spojitost s korytem, které přivádělo vodu do bývalého božického mlýna za Tesaříkovým. Mlýn sice doklapal už kolem roku 1900, tedy za Rakouska-Uherska, ale přítoková příkopa je dosud na části bývalého toku patrná.
Oblast je to každopádně nádherná a doporučuji ji k víkendové procházce. Jít můžete, jak po panelce, tak od Kroutilových. U Božického rybníka to naši rybáři krásně upravili, neustále prostory vylepšují, čistí. No, radost pohledět. Směrem k Bažině se momentálně provádí těžba dřeva. Nádherně bylo i při pohledu na zpracované lány polí na Babí hoře. Je teď domovem bažantů, zajíců a srnčího.
Informační panely jsem našel při příchodu od panelky a kousek od brodu. Kdo tam byl, ví, o čem mluvím. Kdo to tam nezná, ať využije krásného jarního počasí a vyrazí do panenské přírody. Příroda je mocná čarodějka!
       Ladislav Nevrkla










12 komentářů:

  1. Přírodní památka???Byli jste tam ted...Je to tam zarostlý,nikde se nedá projít,ani k rybníčkům....By se měla obec stydět.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sekat se už brzy bude. Pokud Vám to není známo, většina živočichů a ptáků vyvádí v měsíci květnu své mladé. Asi je Vám milejší pohled na vysekaná hnízda a sekačkou rozbitá zvířata. A stydět byste se měl/a spíš Vy za "hrdinský" anonymní názor. Jiří Čada

      Vymazat
  2. To jako když je něco zarostlé, tak už to není přírodní památka? To jste mě rozesmál. A obec se zastyděla, nažhaví sekačky a ze všech přírodních památek udělá hřiště s anglickým trávníkem. Zvířata, co tam žijou, to určitě ocení:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas oni asi nejlépe vědí proč tam ty sekačky ještě nejsou jojo chytří jedinci

      Vymazat
  3. To je tedy něco a ještě je to "posvěcené" shora - Protržený rybník. Vždycky to byl spíš rybník za (podle toho kdo tam bydlel).... nebo starý rybník. Nikdy se tam nic neprotrhlo, spíš to prosakovalo, nebo to byl z rybníka takový přepad. To jste teda řádně "pohnojili". a ještě je to přírodní památka s takovým názvem. Souhlasím s výše uvedeným komentářem. Obec měla jednat již dříve, teď už se jen může opravdu stydět. (em)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejedná se o tzv. "Starý rybník", ale o bažinu ležící mezi "Starým rybníkem" a závlahovou nádrží. Jiří Čada

      Vymazat
  4. No tak pane Čada tady a někdo stydět se to nehrozí tady tak kritizovat pomlouvat to by všem šlo,ale nevidi to ostatní že vaši zaměstnanci dělají co múžou ale v Božicích se nikomu nezavděčíte.Souhlasím s váma,a víte co vubec si takovych nevšímejte takovy se nikdy nezmění a budou pořád vidět to co zrovna není hned udělany.R.V

    OdpovědětVymazat
  5. Zřejmě pan Čada rozumí všemu a hlavně si pamatuje víc, než skuteční pamětníci. My když jsme se tam chodili v létě koupat, v zimě bruslit i celá škola, tak byl ještě hodně dlouho na houbách a teď má rozumu na rozdávání. Když ne starý rybník, tak to byl rybník za Tesaříkovýma a to mi nikdo nevymluví. Najednou se tu prezentuje jenom samá moudra, i když by bylo lepší se starat o údržbu kolem a ne chytat lidi za slovíčka. (em)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm,Jirka možná nepamatuje to dávno, ale má pravdu!

      Vymazat
    2. Tak ještě jednou a "polopaticky" :-) Starý rybník ( Božický rybník, rybník za Tesaříkovými, rybník za ... atd.) není totéž co je v současné době nazváno "Protrženým rybníkem". Rád Vás do těchto míst doprovodím a vycházku doplním výkladem, vážený/á pane/paní (em) - nebo snad (me) ??? :-D Jiří Čada P.S. za svůj názor se nestydím podepsat plným jménem a rozhodně Vás nechytám za slovíčka

      Vymazat
  6. To je sranda tady. Hlavně se mi hoši nepoperte! (Capreolus capreolus)

    OdpovědětVymazat