pondělí 21. dubna 2014

XIII. Božický košt: Vynikající atmosféra, vynikající vína! (akt.)

Nemám zapotřebí pořadatelům této již tradiční akce nějak lichotit, ale doopravdy si letos zaslouží vysoké uznání. Přehlídka vín z oblasti Božicka, Jaroslavicka, Miroslavska a Hodonicka přilákala rekordní počet přihlášených vzorků a až na drobné výjimky se jednalo o kvalitní a lahodná vína.
Vyhlášení výsledků a úvodní 4 hodiny jsem na vlastní kůži nezažil. Přišel jsem ve chvíli rozjetého bujarého veselí, dobré nálady a velmi přátelské atmosféry. Samozřejmě, že jsem ochutnal jenom zlomek vzorků a vyjma jednoho jsem byl nadmíru spokojen. Ochutnal jsem jak šampióny, tak i ty, na něž tentokrát ocenění nezbylo. Vína s jiskrou, barvou, vyrovnané chuti! S řadou vinařů jsem postál či poseděl a samozřejmě ochutnal i jejich vzorky. Nemohl jsem minout místní vinaře (namátkou držitele Ceny starosty obce Božice Petra Fialu,  vinaře Tomáše Rauše či Jaroslava Dosoudila) ale ocenil jsem i Veltlínské zelené Honzy Kresana z Borotic, tutéž odrůdu Radima Ošťádala z Práčí nebo Müller Thurgau Jendy Protivínského z Břežan. K družné společenské atmosféře přispěla i výborná cimbálovka Denár s primášem Adamem Egnerem a velmi chutné občerstvení připravené pořadateli. Odcházeli jsme kolem 21 h a ještě zdaleka nebyl sál prázdný. Kdo nemusel, seděl, bavil se, popíjel, pojídal a v duchu už se těšil na příští Božický košt. Jedno je jisté - bude zase na neděli velikonoční! To je božická tradice.
O výborné atmosféře koštu svědčí i závěrečné vystoupení vynikajícího Denáru. Tak mě "Kačena" ("Rež, rež, rež) zvedla ze židle, že jsem jejich vystoupení amatérsky natočil! A tanečník Ivan Bohátka z Hodonic s partnerkou - to taky nemá chybu! Tak takový byl letošní XIII. Božický košt. Jirkovi, Petrovi a Karlovi jako hlavním organizátorům patří velký dík!

                           (lan)













1 komentář:

  1. S upřímnou radostí jsem shlédla a hlavně si poslechla vystoupení cimbálové muziky vedené mým prasynovcem Adamem Egnerem. Je vidět, že se nezapřou geny, které zdědil, jak po svém dědovi Vladimíru Egnerovi, tak po svých prarodičích Františce a Hubertu Egnerových. Velice to potěší u srdce, když vidí někoho z rodiny, který má nadání, úspěch a hlavně rozdává radost ostatním lidem. Marie Egnerová

    OdpovědětVymazat