pondělí 20. července 2015

V Božicích se zastaví Expedice z Mříčné (akt.)

V Božicích se v první srpnové pondělí před polednem zastaví zajímaví poutníci. Budou to členové spolku jménem Společenství emeritních mříčenských sportovníků a jejich přátel. Název jako z dílny génia Járy Cimrmana, ale v tomto případě půjde o nadšence reálné, z masa a kostí. Co však víme o Mříčné? Co víme o spolku s tak nevšedním názvem?

Obec Mříčná leží v Libereckém kraji, v okrese Semily a má necelých 550 obyvatel. Funguje zde řada spolků - TJ Sokol (fotbal), hasiči, Dámský klub, Divadelní klub, farnost - mají zde penzion a restauraci Buranka a  sportovní areál s koupalištěm. Jen pro zajímavost - fotbalisté Mříčné bojovali letos o udržení v okresním přeboru!
O Společenství emeritních mříčenských sportovníků a jejich přátel jsem se však nedozvěděl na netu prakticky nic! Informace mám jenom z letáčku, který jsem viděl: Společenství pořádá letos ve dnech 2. - 7.8.2015 Expedici po trase Znojmo - Valtice přes řadu zajímavých míst Znojemska a Mikulovska v celkové délce 108,5 km. Tak třeba se o spolku s nevšedním názvem dozvíme někdy něco víc.

Jinak je ale obec Mříčná velmi zajímavá. Na webu jsem našel ty nejaktuálnější informace:
Vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2015 v Libereckém kraji se stala Mříčná na Semilsku. Hodnotitelská komise ocenila zejména komplexní přístup k celkovému rozvoji obce v oblasti vzdělávání, mládeže, spolkového života a životního prostředí.
 Devítičlenná komise hodnotitelů navštívila během čtyř červnových dnů všechny přihlášené vesnice. Každá obec měla na svou prezentaci maximálně 2 hodiny. Komise hodnotila způsob prezentace obce, body mohli soutěžící nasbírat i například materiály, které obce předložily společně s přihláškou do soutěže. Nejlépe si vedla obec Mříčná.
Mříčná za vítězství v krajském kole obdrží vedle zlaté stuhy a postupu do republikového finále také finanční ocenění ve výši 1.000.000 Kč. Slavnostní předání cen proběhne 12. srpna tohoto roku přímo ve vítězné obci, tj. v Mříčné. V sobotu 19. září 2015, na luhačovickém Mezinárodním festivalu dětských folklorních souborů „Písní a tancem“, oznámí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová vítěze soutěže Vesnice roku 2015.
                                                                                           (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat