sobota 16. ledna 2016

Co se najde v božických chlívcích? Srnka, divočák či jezevec

Ilustrační foto
Venkov a prasečí či kozí chlívek, to bývala nerozlučná dvojice! Bývala, ale už dlouho není. Nezdravé vepřové si dopřáváme pouze čas od času a jen málokdo zpracovává maso z vlastní produkce.


Kozí sýr nebo kozí mléko jsou výborné, ale většina konzumentů to nesmí vědět o jejich původu. Jehněčí taky našim chuťovým pohárkům moc nevoní a dnes doporučované pštrosí masíčko či vajíčko jsem ještě neokusil.

Z velkého množství chlívků máme sklady a dílničky, někde mají ještě hospodářské využití pro chov drůbeže nebo králíků.

Přesto i v Božicích se v těchto prostorech nacházejí nevšední živočichové. A tak mají naši sousedé doma ochočenou srnku, divočáka nebo jezevce. I lišku dříve někteří mívali. Možná i něco dalšího, nevím. Každopádně je to zajímavý koníček, který vyžaduje odpovědnost, odvahu a velkou lásku k živým tvorům.

Měli bychom taky mít na paměti, že divoké geny nelze z těchto zvířat odstranit, pouze snad utlumit či dočasně potlačit. Měli bychom mít na paměti, že takový jezevec je velká kunovitá šelma a jako taková se taky ve stresových situacích může projet. I liška vychovávaná od mládí u lidí se později chová spíše jako kočka než pes, tj. je falešná a nevychovatelná. Podobně divočák zůstává nebezpečným tvorem a bez vidlí se k němu nemůžete přiblížit. Snad jenom srnka vás uhrane "pohledem plaché laně" a nelze ji vypustit do volné přírody, pokud byla ochočená. Zahynula by stejně jako hynou zuby dravců uměle vysazení dropi. A to nemluvím o nebezpečí vztekliny.
Máte-li někdo nějakou zajímavou zkušenost, můžete se ozvat. Anonymitu respektuji.

Připojené fotografie jsou ilustrační, i když věřím, že to časem doplním aktuálními snímky z Božic. O chovatelích vím, jen se s nimi domluvit na návštěvě.

             (lan)
Ilustrační foto převzaté z internetu:




Žádné komentáře:

Okomentovat