středa 27. ledna 2016

Světový den mokřadů v Božicích připomenou nové infotabule

Opět se blíží 2. únor a s ním jeden z velkých svátků naší obce. Ano, ano, obec Božice, proslulá po celém Znojemsku a minimálně i jižní Moravě nádhernými mokřady, se připravuje k jejich každoroční oslavě. Letos bude tento svátek v Božicích připomenut osazením nových informačních tabulí v mokřadech a u kulturního domu.


Přiznám se, že jsem po loňském apelu očekával, že bude tento den zařazen do nového Božického kalendáře. Nestalo se, ale není to vinou těch, kteří kalendář pečlivě připravovali, ale je to tím, že v Božicích nefungují ochránci přírody a tudíž vlastně nemá kdo upozornit, aby byl tento svátek v Božicích do kalendářů pravidelně zařazován. I když jsem známý velmi rezervovaným vztahem k různým ekologickým iniciativám a aktivitám (nejvíc pak mi vadí nesmyslní aktivisté a odpůrci výstavby nových silnic), slibuji autorovi Božického kalendáře, že se v tomto roce připomenu.
Abych jenom neukazoval, co opomněli jiní, sám si taky musím vyčinit. Nápravu jsem sice už trošku zjednal v prvním čísle letošního Božického zpravodaje (BZ 1/2016), ale přesto ... Nejedná se sice o ekologii, ale o Betlémské světlo, jehož první oficiální předávání jsme zorganizovali na Štědrý den 2015 a které připravíme i na 24.12.2016. Tak si do Božického kalendáře 2016, který jste si určitě všichni zakoupili, poznamenejte k 24.12.2016 akci Betlémské světlo, čas: 10 - 12 h, místo: boční vchod do salonku Hostince u Kudličků. Budeme tam pro vás opět připraveni, abyste si udělali radost.

Ale zpátky k božickým mokřadům. Máme na našem katastru dva velké mokřady - Mokřad I. (Niva pod Božicemi na Jevišovce) a Mokřad II. (Vodní a mokřadní biotop u Božického potoka) a pak nám "patří" ještě mokřad na katastru Českých Křídlovic zvaný Regionální biocentrum U náhonu, ke kterému se však Božice nijak nehlásí.
Osobně za mokřad považuji i chráněné území Protržený rybník (na Příčním potoku), jež se nachází mezi Božickým rybníkem za Tesaříkovým (Kroutilovým) a Závlahovou nádrží na Petrovsku.
No řekněte, nebyla by to hezká procházka od mokřadu k mokřadu? Jeden rok část, další rok zbytek. Nebo si to rozfázovat a spojit i s Karlovskými rybníky na Příčním potoce .... Možností habaděj, jenom musí někdo zvednout palcát a ukázat směr. Pak už to půjde samo ...

Ještě jednou dík Obci Božice za nové informační tabule. Doufám, že se o jejich instalaci zavčas dozvím. Za to již nyní děkuji. Světový den mokřadů tak bude při svém 45. ročníku připomenut v Božicích více než důstojně.

                      (lan)

Mokřad I. (vlevo), Mokřad II. (vpravo)

Mokřad U náhonu před Boroticemi

Závlahová nádrž (vlevo), Božický rybník (vpravo. mezi
nimi Protržený rybník na Příčním potoce

Tady všude najdete něco
o božických mokřadech ...

... a tady taky

2 komentáře: