středa 3. února 2016

Mají mít rodiče právo rozhodovat o nástupu do první třídy? (akt.)


Ze zápisu 2016 (cadaji)
Dnes odpoledne proběhl v božické základní škole zápis dětí do prvního ročníku pro školní rok 2016/2017. K zápisu se dostavila téměř čtyřicítka dětí, které k zápisu musejí přijít ze zákona.


Současně se ale v těchto dnech  - době zápisů - diskutuje o tom, jestli mají mít rodiče právo rozhodovat o tom, jestli jejich dítě má po prázdninách do prvního ročníku nastoupit.

Je to problém stejně starý jako povinná školní docházka. V Božicích máme nejstarší školní budovu doloženou k roku 1751 (jednalo se o farní školu v Křídlovicích, ale na jiném místě než stála ta pozdější) a od roku 1824 už existuje nová školní budova, z níž jsou dnes obecní byty v Českých Křídlovicích. Novější budova pochází z konce 19. století (1893), z té je dnes I. mateřská škola. Bohužel zrovna na této budově byly v minulosti napáchány největší architektonické škody, když byly při poválečných úpravách odstraněny cenné modernistické stavební ozdoby a byla též zbourána krásná stavba před školou - výklenková kaplička. Ještě novější je školní budova původně české státní menšinové školy z roku 1926 - dnešní budova ZUŠ - a nejnovější je současná budova základní školy postavená v letech 1961-1963. Zde naopak následné stavební úpravy budově hodně pomohly, jak vzhledově, tak i funkčně.

A zpátky k možnostem rodičů mluvit do nástupu svého dítěte do školy k plnění povinné školní docházky. Zápis ve škole je nezbytný, posouzení školní zralosti odborníky též nezbytné a právo rodičů rozhodovat o nástupu do první třídy by mělo být respektováno. Hotovo. V praxi to třeba znamená, že i dítě, které u zápisu projeví předpoklady pro nástup do školy a odborníci neshledají žádné vážnější důvody, proč by do školy nemělo nastoupit, by mělo mít možnost dostat odklad, pokud si to budou přát jeho zákonní zástupci. Třeba jenom proto, že dítě narozené v červenci a srpnu může být v nevýhodě proti svým spolužákům, kteří nastupují po odkladu nebo se narodili v zimních a jarních měsících. Kdo zažil na vlastní kůži nebo na příkladu svých dětí, ví, o čem mluvím. Dalším důvodem může být komplikovanější docházka nebo dojíždění do školy, pokud škola není v místě bydliště nebo je cesta do školy něčím znesnadněná nebo méně příjemná.

Věřím, že vzájemně dobrá a otevřená komunikace mezi rodiči, školou a odborníky bude vždy ku prospěchu dítěte. V životě nic neurychlíme, spíš můžeme na počátku formování osobnosti člověka napáchat nevratné škody.
                                                     (lan)

Tři aktuální fotografie převzaty z http://cadaji.rajce.idnes.cz/Bozice_-_zapis_do_1._tridy_ZS/:



Křídlovická škola, nejstarší dochovaná
školní budova v obci

Škola v Božicích směrem na Kolonii

Škola v Božicích, jiný pohled - nádherná fasáda byla odstraněna

Škola v Božicích i se sousedním domem v zahradě nad sklepem

Česká státní menšinová škola na křižovatce s původním
oplocením

Stavba současné školní budovy v roce 1962

Žádné komentáře:

Okomentovat