úterý 5. července 2016

S bylinkářem Vláďou Vytáskem na bylinkách v Božicích

Pod lípami na Kolonii se i přes velmi horké letní počasí v sobotu odpoledne sešlo přes  třicet lidiček se stejným zájmem. Měli chuť se dovědět, co vše mohou uvidět, ochutnat a využít pro sebe nebo své blízké, na očistu těla i duše. A že je toho velmi velké množství  se dověděli od dlouholetého odborníka na bylinky  Vladimíra Vytáska z Litovle a botanika Radomíra Němce z Konic.


Na vycházku jsme vyrazili vyzbrojeni klobouky a vzhledem k počasí jsme zvolili  kratší trasu kolem Jevišovky. Jen  jsme udělali pár kroků přes cestu, rozhlédli se kolem a  ve stínu břízy jsme vyslechli nejméně o deseti bylinkách, stromech, keřích, které rostou kolem nás. My je považujeme za trávu, plevel a oni jsou tu proto, aby nám pomohly od našich bolístek. Dověděli jsme se nejen jak vypadají, s čím nám pomohu, jak je můžeme zpracovat, ale jak to s nimi bylo v průběhu času, jak je využívali staří Keltové, Slované a něco i o magii bylin.
Tak jak říká bylinář Vláďa Vytásek, ty byliny, které nás obklopí a doslova zaplevelí naše okolí, tak nám jdou na pomoc... Skoro vše jde slupnout, uvařit na lahodný léčivý čaj, přidat do pokrmů, vykoupat se v nich, udělat z nich obklad,  vyrobit léčivý olej, mast, či naložit do lihu (slivovice) :) ...
Botanik Radek Němec zase říká, máte na zahradě plevel? Snězte ho... ( O jedlých plevelech vydal  malou publikaci). Oba pánové se skvěle doplňovali a bylo nám ctí účastnit se s nimi kouzelné vycházky po našich příkopech, mezích, okrajích lesa.

Zdraví, radost, klid v duši a lásku máme na dosah - je v nás. 

Radek i Vláďa dopoledne s velkým zájmem navštívili naši pískovnu a mokřady. V naší lokalitě roste  spousta velmi zajímavých bylin, o kterých po domluvě s oběma odborníky a za  spolupráce se spolkem Jiráskova domu osvěty vyjde po zimě  malá publikace.

Kdo měl chuť po návratu k Jiráskovu domu zůstat, lehce se občerstvil sladkými i slanými pokrmy s bylinkami, pivem a limčou z našeho klubu. Probíhaly dotazy i individuální bylinkové poradny a na hřišti se rozezněly bubny a zpívali se české mantry. 

Děkuji členům Spolku Jiráskova domu osvěty za nezištnou spolupráci. Také děkuji obci Božice za možnost využívání Jiráskova domu na tyto vzdělávací akce. Na financování této akce byly použity finanční prostředky z grantu Jihomoravského kraje.

Za Spolek Jiráskova domu osvěty Vlaďka Konupčíková
















































Žádné komentáře:

Okomentovat