sobota 16. července 2016

Otvíráme! Hostinec U Nádraží již v pondělí

Již v týdnu jsme na tomto blogu informovali o tom, že v pondělí 18.7.2016 zahájí provoz hostinec U Nádraží. Nově upravené prostory i kuchyň si již v pátek prohlédli a otestovali zaměstnanci Land-Productu. Ostrý start pro všechny je připraven na jedenáctou hodinu v pondělí.


Hostinec U Nádraží bude ovšem fungovat trošku jinak než klasická hospoda. Jádrem jeho činnosti bude kuchyně, která bude každý pracovní den nabízet menu s výběrem ze dvou jídel, polévky a džbánu s vodou v jednotné ceně 80 Kč. Hlavní výdej obědů (menu) bude od 11 do 14 hodin, v následujících třech hodinách (kdy už nemusí být menu), si budete moci dát třeba řízek (za cenu obvyklou v restauracích). Rozvoz jídel je zatím směrován na všechna pracoviště firmy a některé firemní odběratele, např. v Hrádku. Strávníci z Božic si můžou na oběd zajít či zajet, a to i do jídlonosiče. Jídlonosiče však hostinec nabízí k zapůjčení jednotné, ze svých zdrojů. Bližší informace získáte přímo u personálu hostince. A brzy taky z facebookových stránek.
Takže: kdo bude zvědavý, kdo bude chtít více informací, kdo bude chtít ochutnat připravené jídlo a taky ten, kdo si bude chtít prohlédnout komplet nově zrekonstruované prostory (včetně nově řešených stopů, nových retropodlah i nově upraveného salonku, ale taky komplet nově zrekonstruovaných toalet), ten se přijde v pondělí podívat do hostince u nádraží. Název Hostinec U Šíbla již patří minulosti a nebude do budoucna oficiálně používán. Nejstarší dochovaný název tohoto hostince pak je "HOSTINEC HOJA".

Historie hostince je velmi zajímavá. Je známo, že zde stál ještě dříve, než vznikla železniční trať a bylo postaveno nádraží (v roce 1870). Kolem hostince procházela starodávná obchodní cesta (tzv. Solná stezka") a tak zde určitě bylo i v dávných dobách velmi příhodné místo pro zájezdní hostinec. A je známo, že zde zastavovaly koňmi tažené poštovní vozy. Poslední německý majitel hostince se jmenoval Florian Hammermüller, první božický byl (doufám) Rudolf Šíbl. Podrobněji se k historii božických hostinců dostanu snad během léta.
Na vojenské mapě vytvořené za vlády osvícené panovnice, císařovny Marie Terezie a jejího syna Josefa II. - kolem roku 1765 - vidíme zájezdní hostinec "Hoja Wirthshaus" neboli "HOSTINEC HOJA". Váže se k němu i jedna ze známých božických pověstí. Mohli jste ji slyšet vloni v červnu ve vysílání brněnského studia Českého rozhlasu. A už za první republiky byl velmi moderně vybaven: ústředním vytápěním a rozvodem teplé a studené vody. Po desítkách let stagnace mu dnešní majitelé vdechují život, který si svým významem a svou velmi zajímavou historií nepochybně zaslouží.

                     (lan)        
Hostinec u božického nádraží v 30.letech
                                           

Božice (tehdy pod názvem Pustice) a hostinec U Nádraží
(tehdy HOSTINEC HOJA)





Žádné komentáře:

Okomentovat