pátek 29. července 2016

Nové Potraviny-Večerka v Božicích

Maloobchodní sít obchodů se smíšeným zbožím byla ve čtvrtek 28.7.2016 posílena novým moderním obchodem Potraviny-Večerka-ENAPO pod kostelem v bývalém hostinci. Je to již třetí prodejna tohoto typu  v božické místní části České Křídlovice.


Včera i dnes zde stále procházeli návštěvníci - kupující i prohlížející nové prostory i zboží. Je třeba popravdě říci, že je to PRVNÍ božický obchod, který je prostorný a ve kterém nemáte pocit stísněnosti! Kdo zde pamatuje hospodu a různé další pokusy o kulturní využití, bude asi překvapen tímto velkým prostorem.
Už včera jsem poslouchal dotazy, jestli tam bude v rámci smíšeného zboží možno koupit i tzv. průmyslové zboží. Odpověď je zatím asi taková, že něco ano (běžné věci do kuchyně a do koupelen či toalet), ale pro barvy, hřebíky a tak si zase zajedete někam jinam.
Co je ale velmi pozitivní je nastavená prodejní doba a ochota provozovatele vyhovět zákazníkovi. Obchod má v názvu slovo "Večerka", znamená to tedy, že do 20 hodin večer zde nakoupíte. Přijela vám nečekaná návštěva? Žádný problém, zaběhnete do "Večerky". Když jsem ještě studoval, chodívali jsme v Brně do takové večerky "Na Čáře"! Kde by mě v roce 1976 napadlo, že se s tímto městským výdobytkem jednou potkám v Božicích jako s běžnou věcí. Navíc zde vedoucí prodejny má na dveřích své mobilní číslo, abyste zavolali, pokud něco potřebujete a je zrovna zavřeno.
Otvírá se každý den ráno v 6 hodin, kromě neděle, to se otvírá v 7 h.
Tak uvidíme, jak se s novou prodejnou popasuje konkurence. Kdysi bylo v Božicích a Českých Křídlovicích dohromady osm hostinců:  5 hospod v Božicích (dvě v obci, dvě u nádraží, jedna na Kolonii) a 3 hospody v Křídlovicích (dvě v obci a jedna malá v Zámlýní) - a neuživili se!!! Teď máme v obci Božice pět obchodů s potravinami a jestli se uživí, o tom stejně jako tenkrát u hostinců rozhodne kupní síla obyvatelstva.
Když měly Božice a Křídlovice v roce 1939 dohromady kolem 2 770 obyvatel, tak se ty hostince uživily (dokonce těsně předtím byly dva z nich nově otevřeny), když po roce 1945 klesal počet obyvatel k dnešnímu číslu 1550 obyvatel máme tady hostince dva, ale přibylo nám neskutečné číslo velkých prodejen se smíšeným zbožím. Tak ať se všem daří. Jsou přeci otevřené pro nás zákazníky.

                    (lan)





















2 komentáře:

  1. po přečtení Vašeho článku mě překvapilo jak si libujete otvírací dobu nového obchodu.pravděpodobně patříte ke skupině zákazníků kteří potřebují mít otevřený obchod "8 DNÍ V TÝDNU A 26 HODIN DENNĚ".Zamyslel jste se taky nad tím,že prodavačky jsou také jenom lidi a hlavně matky,manželky a babičky.také chci podotknout že všude v okolních státech jsou neděle,svátky zavřeno,jen u nás potřebují mít lidé otevřeno nonstop,nemluvě o tom že i toto zaměstnání musí bavit,protože po mzdové stránce to není ohodnoceno.tady to téma by bylo na delší diskuzi jana zedníčková a kolektiv prodavaček


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuji-nelibuji, já to píšu jako novinář, který chce informovat. Jinak s Janou naprosto souhlasím. Obchody a služby vůbec, to je tvrdý konkurenční boj. A vždycky byl. Prodejny v Božicích - až na jednu - máme na vysoké úrovni. Moderní, pěkné, čisté, kvalitní personál. O prodejních dobách se mi nechce spekulovat. Sám nakupuji na mnoha místech, podle situace. Jak v Božicích, tak v Pohořelicích, sem tam v Brně nebo ve Znojmě .... A třeba zrovna v Pohořelicích mi hodně vadí, že řada prodejen otvírá až v 7 hodin. To naopak musím hodně ocenit u božické Jednoty, že od nepaměti má otevřeno už před pátou ranní, takže i my, kteří občas jezdíme brzy ráno, zde můžeme nakoupit. Takže určitě nemyslím na to, aby všechny božické prodejny měly otevřeno od nevidím do nevidím. Každá má svůj bonus - a tím je pro občany cenná i zajímavá. A u svých bývalých žákyň v božické Jednotě se vždycky rád zastavím. :-).

      Vymazat