sobota 9. června 2018

Foto z Božic v deníku FORUM 24. Zavřelo přes tisíc venkovských prodejen

Pod palcovým titulkem  ANO, bude líp? Loni muselo skončit přes tisíc venkovských prodejen

se deník Forum 24 rozepsal o osudech venkovských prodejen. Nevím, jakou zkušenost má autor příspěvku, který k svému článku použil navíc fotografii zatím posledního nově otevřeného obchodu od nás z Božic, přesněji řečeno z Českých Křídlovic, ale my snad o božických polistopadových osudech obchodů taky víme své...



Skoro všechno může být v uvedeném příspěvku pravdou, jenom chování společnosti COOP neodpovídá naší božické zkušenosti. Ale to mi snad doložíte na příkladech někteří z vás.

Státní byrokracie utahuje šrouby
Vládní atak pod taktovkou ministerstva financí přispěl k „čištění“ trhu na venkově, kde loni zavřelo 1082 prodejen, a to nejen vlivem EET. Babišova vláda žádný smysluplný recept pro drobné podnikatele nemá, proto bude tento trend pokračovat.Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová mohou stokrát ohýbat realitu, že jejich byrokratické zásahy na podnikatele nedopadají, a pokud ano, může za to někdo jiný než oni. To se týká i malých prodejen, které zaznamenaly citelné ztráty hlavně ve venkovských oblastech. 
Skončilo 1082 malých prodejen
Dne 6. června 2018 proběhla společná tisková konference Svazu obchodu a cestovního ruchu a ministerstva průmyslu a obchodu, probírající problémy venkovských oblastí. Zaznělo zde několik pozoruhodných údajů.„V loňském roce v České republice ukončilo činnost 1082 prodejen o velikosti do 400 metrů čtverečních, z toho bylo 759 malých do 50 metrů čtverečních,“ uvedla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Nejvíce ohrožena jsou sídla do 250 obyvatel. Za posledních dvacet let v České republice skončilo celkem 6 tisíc obchodů a o ještě situaci částečně vylepšuje vyšší spotřeba obyvatel, vyvolaná momentálně příznivým ekonomickým růstem.
EET a růst minimální mzdy
Alarmující je především skutečnost, že proti roku 2016 jde o dvojnásobný nárůst, což se zcela vymyká standardnímu vývoji, a v předchozích letech byl úbytek ještě nižší. Je až příliš nápadné, že vedle tradičních důvodů v podobě konkurence velkých obchodních řetězců a vylidňování venkova se loni projevily dva faktory způsobené vládou: zavedení EET a skokový růst minimální mzdy. „Silný tlak na skokové zvyšování minimální mzdy v krátkém časovém horizontu je jednoznačně jedním z klíčových důvodů uzavírání malých venkovských prodejen,“ tvrdí Svaz českých a moravských spotřebních družstev. Minulá vláda zvýšila minimální mzdu o třetinu a ke skokovému růstu z 9.900 na 12.200 korun od letošního ledna došlo v posledních dvou letech. Každé zvýšení minimální mzdy pro zaměstnavatele současně znamená vyšší odvody na zdravotní a sociální pojištění a tlak na zvyšování ostatních mezd, což je komplikace i vzhledem k přesycenosti pracovního trhu. Logické by proto v takovém případě bylo, kdyby stát souběžně snižoval odvody zaměstnavatelů, což se neděje.
Trendy pokračují
Andrej Babiš jako premiér levicově orientované vlády změnil kurz a najisto počítá s dalším zvyšováním minimální mzdy, přestože ekonomický výkon zpomaluje.Tím se ovšem negativní dopady těchto kroků jen prohloubí, a proto se dá očekávat, že letos i v dalších letech padnou další malé prodejny nejen na venkově, které se ještě – často ve ztrátě – drží při životě. Poslední kapkou bylo pro mnohé drobné obchodníky zavedení elektronické evidence tržeb v březnu loňského roku.„Jen zavedení pokladny mě vyšlo na dvacet tisíc korun,“ svěřuje se Jiřina Kutálková, která už třiadvacet let provozuje obchůdek v Kučerově na Vyškovsku a kvůli celkově nepříznivému vývoji uvažuje o konci podnikání. 
Dotace, dotace, dotace
Ministerstvo průmyslu a obchodu si prý situaci uvědomuje a na tiskové konferenci nabídlo „sadu opatření“, jak podnikání na venkově pomoci. Dají se shrnout pod pojem dotace, dotace, dotace – a ještě jen vybraným subjektům. Větší spoluodpovědnost za udržení služeb mají nést také obce, tedy výzva k budování komunálního socialismu. „Aktuálně se zabýváme úpravou definice malého a středního podniku. Proto, aby se zachovaly služby na venkově, jednou z možných úvah k diskuzi je přiznat spotřebním družstvům, které podnikají v obcích do 400 obyvatel, statut malého a středního podniku,“ tvrdí ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (ANO). Na dotace pro malé podniky by tak mohly snáze dosáhnout i venkovské obchodní řetězce, jako je družstvo COOP. Tato společnost provozuje 2700 prodejen, převážně v malých obcích. Zhruba tisíc z nich je ve ztrátě a dotuje je z vlastních prostředků. Podobným molochům by se proto dotace jistě hodily. Byla by to zároveň přímá výzva k další koncentraci prodejen v těchto sítích, protože podobné efekty vyvolávají dotace pro velké podniky v zemědělství.Někde se však čím dál víc ze zřetele ztrácí drobný podnikatel a spolu s ním prostor pro osobní svobodnou aktivitu. A to nejen na venkově, kde jsou dopady státních zásahů pro místní společenství nejničivější.

Pokud jste to vydrželi dočíst až do konce, je nám jasné, že Babišova vláda se chystá nutit obce, pokud chtějí zachovat svůj obchod, aby ho finančně podpořily, a pokud obchůdek bude navíc členem typického venkovského "družstevního" obchodního řetězce, tak navíc takový obchod bude moci žádat o dotace. Ano, pan premiér v demisi Babiš se v dotacích velmi vyzná, ale už vidím ty úředníky z ústředí jednotlivých Jednot, jak sepisují projekty a žádají o dotace na ztrátový provoz, místo aby raději přidali na mzdách prodavačkám, které mají svou práci rády a rády by zůstaly, ale s takovou almužnou, jakou jim Jednota vyplácí za práci od nevidím do nevidím, pátky svátky, to raději svůj milovaný obchod opouštějí a hledají zaměstnání přeci jenom lépe ohodnocené. A vůbec: těch důvodů PROČ!!! by se našlo mraky .... Co říkáte?

P.S. Místo toho prý COOP Jednota Mor. Krumlov zavře k 15.6.2018 svůj božických obchod, který před časem nákladně renovovala a modernizovala! Co toto je za politiku bývalého "lidového spotřebního družstva", které ovládalo od 50. let celou síť obchodů na venkově a zničilo statisíce drobných soukromých venkovských obchůdků? Takto se v tržních podmínkách odvděčuje svým členům, kteří poctivě nakupují s kartičkami COOP, aby si pak na Vánoce mohli koupit plyšáka se slevou??? 

          (lan)

3 komentáře:

  1. Jednota v Božicích oznamuje, že do 17. června 2018 bude prodejna uzavřena. Prodejna bude opět otevřena v pondělí 18. června 2018 od 5:00.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud sledujete naši anketu o obchodech v Božicích, tak výrazná většina dosavadních hlasujících si myslí, že maximem jsou 2 - 3 obchody. Pro tři je zatím více hlasujících. Možnost čtyř obchodů nezvolil ani jeden hlasující.

    OdpovědětVymazat