středa 27. června 2018

Malé zamyšlení nad fotbalem na Znojemsku, 1. část

V první chvíli byl pocit smutku a zmaru silnější než reálno. Aktuálně už ten pocit není takový, pachuť po skončeném ročníku však zůstává. Jedno pak je jisté: prioritou není dostat se výš, ale raději si zahrát "na žízeň" a sousedská derby. Co ale změnit pravidla?


Propustnost mezi krajskými a okresními soutěžemi je daná pravidly. Pravidly vytvořenými v dobách, kdy bylo velkou touhou nejen nižší soutěž vyhrát, ale taky postoupit výš. Za posledních 50 let by o tom mohla vyprávět řada fotbalových mužstev Znojemska, která třeba zažila dokonce pobyt v nižších soutěžích krajských (I.A a I.B třídy) a dneska je ráda, že kopou nižší okresní soutěže (III. a IV.třídy). A situace jde dokonce tak daleko, že se téměř nikomu nechce ani postupovat do soutěže vyšší.
 Někoho by snad mohly zajímat důvody a mohlo by se o nich mluvit. Jsou v praktické rovině tři:
a) peníze, b) lidi, c) atraktivita

Peníze
Peníze hrají v tržní společnosti prim, ať si kdo chce, co chce se říká, ať si mamka slzy utírá... těm se dneska věnovat nebudu.

Lidi
Lidí kolem sportu je třeba. Jak těch, co se o něj starají, tak těch, kteří jej aktivně provozují. Do hry velmi výrazně vstupuje faktor  zájmový sport versus práce. Utrpět ve fotbalovém zápase úraz a půl roku marodit a přijít díky tomu třeba o zajímavou práci (často i v zahraničí)? Kdo z vás půjde do takové "legrace"? Měli jsme v této sezóně několik takto dlouhodobě zraněných hráčů víc než dost, pro jednoho z nich (Jaromíra Jandáska) znamenalo zranění v domácím zápase se Starým Petřínem (musela přijet i rychlá) i konec fotbalové kariéry. S dlouhodobým zraněním se potýkal Kamil Kalina, Evžen Egner, Pavel Michalovič, Jan Kudlička, Roman Šálek ....

Atraktivita
Všichni dobře víme, že jsou pro nás diváky a částečně i pro hráče, daleko zajímavější a očekávanější zápasy se soupeři, s nimiž máme něco společného. Pádem do trojky a ještě k tomu zařazením do skupiny A (znojemské) nám těch atraktivních soubojů zbude jako šafránu. Když odmyslím Chvalovice, s nimiž jsme se "prali" v okrese, tak jsou to pouze Dyjákovice a Břežany, které se v soutěži zachránily asi dosud nevídaným způsobem. K nám i k nim nepochybně přijede i dost fanoušků... Jinak ale to žádné bingo nebude! Na hřišti Bayernu Křepice asi zatím žádný náš hráč nehrál!

O problému - postupy, sestupy a změny pravidel - zase příště.

     (lan)


3 komentáře:

  1. Tak to se může stát jen u nás, že někdo sestoupí s 32 body a je třetí od konce a sestoupí a někdo má bodů 9, je suverénně poslední a nesestoupí? Gratuluji OFS Znojmo za tuto frašku.

    OdpovědětVymazat
  2. OFS Znojmo nemůže za to, že Božice nezískaly víc bodů. OFS Znojmo nemůže za to, že není zájem hrát III. třídu. Kdyby OFS Znojmo nepostupovalo tak, jak postupovalo, hrálo by III. třídy maximálně 12 mužstev a OFS Znojmo je tady podrobeno kritice, že v jedné skupině hraje jen 13 mužstev. Tak nevím, co kdo vlastně chce. Navíc jsem na těchto stránkách nenašel žádnou podobnou kritiku systému před rokem, kdy stejným způsobem sestoupil Hrádek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, vůči Hrádku to vloni bylo stejně kruté a my jsme z toho neměli vůbec žádnou radost, protože zápasy Božice - Hrádek mají (i vzhledem k poměrně velkým vazbám) charakter skutečného derby. To nám chybělo letos a bude nám chybět možná navždy. Rozdíl, na který jsem upozornil a na němž trvám, je ten, že letos byla soutěž ještě vyrovnanější a nevzpomínám si, že by Hrádek sestupoval se stejným počtem bodů jako jeho soupeři. Vinu z OFS nesmyjete tím, že budete bagatelizovat můj názor. OFS prostě letos zaspal a nesplnil svou roli hlavního koordinátora okresních soutěží. Svou liknavostí a bohorovností (že nenařídil odehrát zápasy posledních dvou kol ve stejný den a ve stejný čas, když dobře viděl, k čemu se schyluje) fotbalu na okrese Znojmo nepomohl, ale ublížil. Mně nejde jenom o Božice, stejně nespravedlivé by to bylo i vůči Dobšicím nebo Suchohrdlím, dokonce i Hostěradicím. Naopak Chvalovice vnesly do jarní části soutěže podivný odér, kterým se nikdo z OFS nechce zabývat. Ukazovat prstem na nás je aktem zoufalství a pokrytectví. Až do zápasu Chvalovice - Božice jsme si naivně mysleli, že bojovat se má na hřišti. To, co tam předvedl hlavní sudí však ukázalo, že i okresní fotbal ztratil glanc.... My se s trojkou popasujeme, ale svědomí bude hryzat ty, kteří věděli, viděli - a nekonali! Lomikare, Lomikare, do roka a do dne....! Hyn sa hukáže!!! :-))))

      Vymazat