neděle 23. června 2019

Moje rodná víska slavila 230 let

Pozvánka na malou oslavu mé rodné
obce
Ve stejné době jako vznikla místní část nedalekých Čejkovic zvaná Heřmanov, nebo Borotic zvaná Filipovice, vznikla na hostimském panství hraběte Prokopa z Gatterburgu obec zvaná Prokopov. Patří k těm nejmenším obcím dnešního Znojemska, ale svým způsobem umožňuje svým občanům, byť jejich počet klesl již pod číslo 100, i dnes kvalitní a spokojený život.



Prokopovský pan starosta František Kašík mě požádal, jestli bych mu nepomohl zpracovat aktuální brožuru k 230. výročí založení. Slušné požádání se nedá odmítnout. Pomohl jsem rád nejen kvůli panu starostovi, rodné obci, ale především kvůli svému otci, který i ve věku 88 let pro svůj Prokopov žije. Však taky po úvodním slově pana starosty krátce přiblížil zajímavé momenty z více než dvousetleté historie obce.
O zábavu na krásně upraveném a částečně zastřešeném obecním dvoře se postarala Malá dechovka a taneční skupina Znojemské Grácie. Večer pak proběhla zábava se skupinou Rookies. Vstup do všech prostor dvora, kulturního domu i hasičské klubovny byl zdarma, stejně jako masíčko z prasátka na rožni. Bavily se nejen dospělí, ale i děti na skákacím hradě, při malování na obličej nebo při projížďce koňskou drožkou, kterou zajišťoval můj spolužák z blížkovické základky Sláva Svoboda, a kterého díky jeho pracovnímu angažmá zná nejeden občan Božic.
Každý návštěvník si mohl prohlédnout výstavku fotografií z historie obce i pásku videa s leteckým pohledem na obec. I samotného pana starostu překvapilo, jak byl v době natáčení celý Prokopov obšancován žlutou "Babišovou" řepkou. Dneska už tomu tak samozřejmě není a ani v nedávných volbách v Prokopově Babišovo hnutí nezvítězilo. Prohlédnout jsme si mohli i otevřenou prokopovskou kapli z roku 1831, která je kulturní památkou a byla v roce 2009 oceněna jako Nejlépe opravená památka v Jihomoravském kraji. Každý návštěvník si též mohl odnést námi zpracovanou brožuru Prokopov ve fotografii, v níž kromě stručné historie zaměřené na stavební vývoj obce najdeme i fotografie všech prokopovských domů a zajímavých staveb. A protože v Božicích žije ještě jedna rodačka z Prokopova, vzali jsme jí tuto brožuru taky a dneska ji od nás dostane jako takové malé nedělní pozdravení z rodné obce.

             (lan)




























Žádné komentáře:

Okomentovat