sobota 28. září 2019

Starých pohlednic Božic a Křídlovic není nikdy dost

Pohlednice starých Božic a Českých
Křídlovic
Ano, ano, starých pohlednic míst, kde žijeme, není nikdy dost. Řada občanů má takové skvosty doma, nedá je k dispozici ostatním, a tak se nakonec stane, že nám z určitých historických období zajímavé místopisné fotografie chybějí.



Obce nově osídlené po roce 1945 i sedmdesát pět let po příchodu českých, moravských a dalších obyvatel, to mají těžší než obce, v nichž nebyla historická linka radikálně přetržená. My však za dějinné zvraty zase až tak nemůžeme a těžko nám bude někdo vyčítat, že jsme se rozhodli bydlet právě zde. Všichni však máme zájem, tu slabší, tu silnější, minulost místa, kde žijeme důkladněji poznat.
Líbí se mi nápad Ing. Jiřího Dvořáka, který interiér Pohostinství u nádraží vyzdobil obrázky s historickými fotografiemi Božic, podobně jako Jan Kudlička má fotografie, které se vztahují k historii jeho dnešního Hostince u Kudličků. Taky nadšený sběratel Ivan Hudec mladší má ve vestibulu Kina Marta řadu historických fotografií, které se vztahují k historii tohoto kina. A podobně je tomu v salonku Jiráskova domu osvěty na božické Kolonii. Novější pak jsou letecké snímky naší obce na chodbách obecního úřadu. I ty však budou jednou snímky historickými.
Sběratelů historických dokumentů o Božicích, včetně fotodokumentace, je u nás povícero a bylo by jenom dobře, kdybychom svoje síly spojily a tomuto archivu dali nějaký oficiální rámec. Toť ke zvážení.

Dnes vám předkládám jednu pohlednici, kterou jsem zde již kdysi dávno publikoval. Jak jsem se ale včera přesvědčil, některá místa se tak změnila, že řada z vás bude mít s některými místy problém při jejich identifikaci.
Tak to zkuste.   
                                    (lan)



3 komentáře:

  1. Na foto je škola Božice(nyní mat.škola),domov důchodců, cesta kolem domova důchodců na druhé straně pošta a bývalé MNV,bývalá masna(domek Žilíků). Ještě jsem to nezapomněl. JB

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, Pepino má pravdu. :-) Tady člověk naštěstí vždycky narazí na pamětníky, kteří měli a mají "svou" obec rádi.

      Vymazat
    2. Člověk se rád vrací do míst kde se narodil a prožil své mládí. Vidí ty změny,které se dějí za ty léta od doby co nebydlí v rodné obci.

      Vymazat