neděle 8. května 2011

Svátek matek


Svátek matek je svátek rodinný. Vyjadřuje zvýšenou úctu a pozornost ženám-matkám. Znamená to ale, že při něm nemůžeme vzdát hold a úctu i ženám, kterým mateřství nebylo z jakéhokoliv důvodu dopřáno?
Jsem přesvědčen, že v 21. století chápeme i původně různá omezení šířeji a vůbec nic nám nebrání, abychom si každoročně druhou neděli v květnu (tak se totiž Svátek matek slaví) všimli našich žen trošku více než je běžným každodenním zvykem a těm „svým“ věnovali více pozornosti, kytičku i nějaký dárek.


Takovým společenským dárkem naší obce byla i letošní oslava v sále kulturního domu. Pestrý program nabídl především poděkování prostřednictvím našich nejmenších. Přát maminkám, babičkám i dalším ženám přišli žáci Základní umělecké školy, děti z II. mateřské školy, mažoretky, borotické Šikulky a gymnastky. Něco z programu si prohlédněte na připojených fotografiích.
A ještě malou poznámku na závěr. Jsem docela rád, že už neplatí to, co zpívaly Tři sestry začátkem 90. let, kdy se Svátek matek po dvaceti letech obnovoval: „Dřív bejval březen, teď máme Svátek matek, máme v tom zmatek, hlavně že je večírek!“ Svátek matek zcela určitě není večírek!

                                                                                                                       Ladislav Nevrkla





















6 komentářů:

  1. Gymnastky byly nejlepší,jediny na co se dalo dívat.Díky Jitko Kročilová jste jedničky

    OdpovědětVymazat
  2. Nemyslím, že gymnastky byly jediné na co se dalo koukat (tím nechci snižovat jejich výkon). Každý kdo se účastnil vystoupení si zaslouží uznání. Mě osobně se nejvíc líbil soubor flétnistek. Mrzí mě netaktnost některých návštěvníků, kteří se ihned po vystoupení jejich ratolestí zvednou a odejdou v průběhu dalšího vystoupení. To raděj ať zůstanou doma u televize a nekazí ostatním kulturní zážitek. Karel H.

    OdpovědětVymazat
  3. Pan starosta má pravdu,s odcházejícími rodiči během vystoupení flétnistek.

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě bych dodal, že celý program měl spád, jednotlivá vystoupení byla přiměřeně dlouhá a my, kteří jsme přišli, jsme to měli z prosté lidské slušnosti vůči účinkujícím vydržet a zatleskat jim. Ne s rachotem předčasně odcházet... (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Nemyslím, že gymnastky byly jediné na co se dalo koukat (tím nechci
    snižovat jejich výkon). Každý kdo se účastnil vystoupení si zaslouží
    uznání. Mě osobně se nejvíc líbil soubor flétnistek. Mrzí mě netaktnost
    některých návštěvníků, kteří se ihned po vystoupení jejich ratolestí
    zvednou a odejdou v průběhu dalšího vystoupení. To raděj ať zůstanou
    doma u televize a nekazí ostatním kulturní zážitek. Karel H.

    OdpovědětVymazat
  6. Pan starosta má pravdu,s odcházejícími rodiči během vystoupení
    flétnistek.

    OdpovědětVymazat