středa 11. května 2011

Za krásami naší vlasti č. 17

V dalším díle našeho putování zůstaneme sice na Moravě, ale tentokrát Vám představím další z mnoha našich krásných zámků.

První zmínka z těchto míst pochází až z roku 1341. Bratři Zdeněk a Čeněk z Ronova sídlili na tvrzi chráněné vodním příkopem. Šlo o nevysokou blokovou stavbu z kamene, zbudovanou v místech nynějšího zámku. Renesanční stavba využila původní gotickou tvrz obdélníkového půdorysu. Ta byla protažena a rozšířena o arkádu ve dvorní části. K ní se přimkly další tři trakty, takže vznikla čtyřkřídlá jednopatrová zámecká budova kolem obdélného nádvoří, do něhož se ze všech čtyř stran otevírala arkádovými lodžiemi. Nejvýznamnějšími vlastníky byl asi rod Serényiů z Malého Serénu, kteří přišli na Moravu již koncem 16. století. Po požáru v roce 1705 se uskutečnila přestavba zámku v duchu baroka. Záhy nato byly postaveny také některé trakty hospodářského charakteru, jako jízdárna, oranžerie apod. Tyto práce prováděli stavitelé Benedikt Klíčník z Brna a Martin Pahnost. Posledním majitelem panství z rodu Serényiů v mužské linii byl Karel, a když zemřel, spravovala jeho majetek dcera Kristýna. V roce 1888 přešlo panství na hraběcí rodinu Seilernů, kteří byli majiteli až do roku 1945, kdy jejich majetek byl zkonfiskován a správa zámku přešla na československý stát.
Poznáte, o který zámek se nyní jedná?

                                                       Karel Kučera 
 









 

3 komentáře:

  1. Ahoj všem, já to nemůžu nenapsat :-) myslím že jsou to Milotice, jezdíme okolo do Bzence na rodinnou návštěvu tak jsme se tam taky zastavili. Celkově je tam krásně a fouká tam pravidelně míň než u nás :-(
    L. Škrabalová

    OdpovědětVymazat
  2. Autor KK bude mít radost. Když jsme to včera konzultovali, byl jsem spíše pesimista, karel optimista :-) (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Jistě že mám radost když někdo pozná oč tu běží. Jsou to Milotice v celé své kráse, škoda že nejde fotit i interiér, je opravdu krásný. Stojí určitě za návštěvu. Karel Kučera.

    OdpovědětVymazat