úterý 14. června 2011

Obec: Kdy je kočka pes?

Myslíte, že nikdy? Omyl! Jak uvádí pondělní příloha Lidových novin Právo & Justice, existují obecní vyhlášky, kde si jejich tvůrci „ulehčili“ svou práci tak, že pod pojem „pes“ zahrnuli i jiná zvířata, a to konkrétně kočku, prase, koně a ocelota (což je jihoamerická šelma), které někdo v dané obci choval.
Šlo o regulaci volného pohybů zvířat, zákon to však u nás dovoluje regulovat pouze u psů, a tak do posledního paragrafu napsali, že pro účely této vyhlášky se psem rozumí i výše uvedená zvířata. Jak často jim po ulici v současné době pobíhají prasata netuším, mám spíš za to, že dneska už je téměř nikdo nechová. A že by volně po vesnicích pobíhali koně, to taky asi není zcela běžné. Regulovat pohyb koček je pofidérní a tak zbývají jen ti nešťastní psi.

Nedávno vyzýval náš obecní rozhlas majitele volně pobíhajícího psiska, aby si pro něho došel jeho majitel a učinil i naší vyhlášce zadost. O tom, že takový pejsek vymknutý se kontrole může natropit nečekané problémy, jsme se před časem přesvědčili na fotbalovém utkání v Břežanech. Pár minut před koncem zápasu tam vběhl na hřiště pes, který se (bez náhubku) vysmekl přítelkyni majitele ze sousední vesnice a chtěl „si pohrát“ s naším obráncem. Hra však najednou nebyla hrou a smutnou dohrou byl pobyt našeho hráče v nemocnici. Břežanští se dodnes diví, proč jsme to „napráskali“ a proč byli jako pořadatelé potrestáni. Všem nám je jasné, že si na nás „vlkodava“ neobjednali (v tehdejším zápase byli jasně lepší i bez zásahu „třetí“ moci), ale měli by chápat i nás, a zvláště pak postiženého hráče.
S pejsky je však i jiný problém. Majitelů dobře vědí, že každého pejska musí nahlásit na obecním úřadě a jednou ročně za něj zaplatit správní poplatek. Byl jsem překvapen, že je tolik občanů, kteří na tuto povinnost v toku běžných denních starostí zapomínají. Někteří dokonce zapomněli, že už pejska nemají a neodhlásili ho, takže figurují taky mezi těmi, kteří dosud poplatek neuhradili. Poplatek za psa je v Božicích symbolický, možná by se mělo zvážit, zda by se jeho výše neměla odvíjet od velikosti obce a počtu občanů a upravit jej (jak jinak v dnešní době!) směrem vzhůru. Pak už určitě nikdo nezapomene (protože možné penále se odvíjí od základu) a obci bude stát za to dlužnou částku vymáhat písemnou upomínkou. Takto by totiž za stávající situace náklady na upomínky pomalu (řečeno s nadsázkou) přesáhly zisk, který obec z poplatku má.
P.S. Když to nepůjde po dobrém se psy, mohlo by příště někoho napadnout, že bychom mohli taky vybírat poplatky za kočky, koně, prasata a možná i hady! Těm se v Božicích obzvláště daří!


                                                                                              Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat