neděle 26. června 2011

Výstava mysliveckých trofejí

Jednou z nepřehlédnutelných novinek letošních božických hodů byla výstava trofejí, kterou pro veřejnost připravilo Myslivecké sdružení Božice-Borotice Drop. Sobotní i nedělní odpoledne tak kromě sportu, zábavy, vína i jiného občerstvení doplnila též zajímavá výstava v klubovně na hřišti.


Výborným průvodcem výstavou byl nestor božických myslivců Jan Kašpárek st. Se znalostí věci, osobním zaujetím a velmi poutavě a zajímavě nám přiblížil jeden každý kousek. Jeho historky o tom, kdy, kde, co a jak nám vystavené exponáty dočista oživily. Zcela nenuceně opravil i naše civilní výroky, a tak už víme, že tam nevidíme žádné oči nebo uši, ale pěkně světla (která zhasla) nebo slechy. Upozornil návštěvníky na přírodní anomálie, díky nimž byl konkrétní kus buď určený k odstřelu, nebo kvůli kterým sám přišel o život. Dozvěděli jsme se, kdo (nebo co?) je vidlák, jak se pozná šesterák nebo nepravidelný desaterák, že stáří určujeme podle chrupu nebo podle vrubů na paroží (u muflona).  K vidění bylo hodně rarit, třeba z pučnice vyrůstající třetí paroží či různé nepravidelnosti u paroží. Slyšeli jsme se, jak nesnadné bylo získat povolení k preparaci a vycpání uhynulého dropa (objeven byl mrtvý pod dráty elektrického vedení na Dropím poli).
Samozřejmě, že mezi vystavenými trofejemi a vycpaninami nemohly chybět ani nejvzácnější a nejvýznamnější symboly božických a borotických myslivců: drop velký, liška obecná (pravidelná součást výzdoby tradičních oblíbených mysliveckých plesů) a jelení parohy, pod nimiž se nechávají myslivci i návštěvníci na památku fotit. Zaujaly různé typy srnčího paroží, ale taky pětiletá mufloní ozdoba, která by velmi brzy přivodila smrt svému nositeli. Mě osobně zaujal i „královák“ – bažant královský proslulý tím, že jeho ocasní péra tvoří dvě třetiny celkové délky ptáka, a taky pohledná a dnes již poměrně vzácná straka obecná (byť na Božicku máme několik míst, kde se ještě běžně vyskytuje).
Janu Kašpárkovi vypomohli i další myslivci a občané, v sobotu to byl třeba Ivan Zedníček, Jaroslav Škrabal st. či Jan Kučera ml. Výstava byla velmi zajímavá a červený portugal Jana Kašpárka jakbysmet.

                                                                                                                         Ladislav Nevrkla



















2 komentáře:

  1. Ještě bych přidal mezi pořadatele Mirka Hrdličku, který poctivě hlídal. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Na honu minulý víkend dostali naši myslivci 25 bažantů, 25 zajíců a taky - jednu lišku, které si už předtím všimli v revíru. (lan)

    OdpovědětVymazat