neděle 2. října 2011

Hádanka: Záhadný plod (akt.)

Podzim, to je taky čas sklizně plodů „matky země“. Občas i na svých zahrádkách nebo na obecních pozemcích vyrostou plody nevšední a zajímavé. To je taky příklad ovoce, kterého si možná všiml nejeden občan, ale nevěnoval mu náležitou pozornost. A tak jeho fotografii dáváme dnes jako hádanku. 
Kde v Božicích roste tento keř se zajímavým plodem a jak se keř a plod jmenují? Jako nápovědu mi autor  fotografie napsal: „průměr cca 10 cm, roste na keři v Českých Křídlovicích.“ Tak už víte, kde a co nám to tady krášlí naši „vesničku střediskovou“? 
                                                                                                            Ladislav Nevrkla
Odpověď připíšu sem do příspěvku i do komentářů:



Jedná se skutečně o netradiční strom jménem maklura jablkovitá. Zajímavý je právě plod. Byl jsem jedním ze čtenářů upozorněn, že o tomto stromu psal nedávno časopis pro včelaře. Cituji z článku Mojmíra Pagáče z časopisu Včelařství 8/2011: Maklura je příbuzná moruším. Samičí stromy produkují mnoho plodů, zejména když v jejich blízkosti nejsou žádné samčí stromy (je to tedy rostlina dvoudomá). Takové plody nemají semena. jedná se vlastně o žlutozelený falešný plod, který vypadá jak nazelenalý kubánský pomeranč s popraskanou slupkou. Plodu se občas říká cukrářský indián nebo koňské jablko.

No a v Božicích tento strom najdeme v parčíku před Robíškovým a Pavla Škrabala (dříve Škrobákovo). Jestli ještě něco dodá autor fotografie, připíšeme to. Možná by nás zajímalo, kolik plodů na božické makluře bylo? Na fotce to vypadá, že jeden! (lan)

8 komentářů:

  1. Mohl by to být CHLEBOVNÍK??? J.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak, jsou určité znaky, které by pro to svědčily... (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. ...chlebovník to pravděpodobně nebude :-(

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to vím naprosto přesně jeto- Naturálist certurális. Majkl

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím si, že je to makrule jablkovitá, příbuzná morušovníku.

    Anna Látalová

    OdpovědětVymazat
  6. Že by se Majkl trefil?

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Laďo,tak už to vím! Je to maklura. Bývá taky nazývána pomerančovka oranžová. V lednicko-valtickém areálu roste přímo v blízkosti samotného zámku. Její plody připomínají zelené pomeranče. J.H.

    OdpovědětVymazat
  8. NEVÍM MOŽNÁ SE PLETU,ALE MYSLÍM SI,ŽE TADY V ČESKÝCH KŘIDLOVICÍCH JE VYSÁZENA JEŠTĚ JEDNA MAKRULA JABLKOVITÁ.KDYŽ SE SCHÁZÍ DO LESÍČKA U LEINWEBROVÉHO NA ROHU ZÍDKY.TAK MĚ TO TROCHU PŘIPADÁ,ALE PLODY JEŠTĚ NEMÁ.ANNA L.

    OdpovědětVymazat