sobota 15. října 2011

Obec: Co se stalo před rokem

Přesně před rokem se konaly komunální volby. Připomeňme si nejdříve jejich výsledky:
Voleb v Božicích se zúčastnilo 55,63% voličů, což bylo 652 voličů. Výsledky a zvolení zastupitelé: 
SPOLEČNĚ PRO BOŽICE - 3102 hlasů, 6 mandátů, Karel Hala, Petr Fiala, Karel Kučera, Jiří Čada, Ludmila Benkovičová, Jan Zatloukal
VOLBA PRO BOŽICE - 1372 hlasů, 2 mandáty, Robert Turoň, Jan Kudlička
SNK za trvalé rozvíjení - 1339 hlasů, 2 mandáty, Růžena Baráková, Jan Szabó
SNK Občanská volba - 1262 hlasů, 2 mandáty, Josef Leisser, Jindřich Solař
KSČM - 847 hlasů, 1 mandát, Anna Hříbková
SNK – občanská volba v praxi – 610 hlasů, 1 mandát, Dagmar Szabóová
SNK za soustavný rozvoj obce – 546 hlasů, 1 mandát, Jan Kašpárek 

Z uvedených výsledků je patrné, že volby skončily drtivým vítězstvím volební strany SPOLEČNĚ PRO BOŽICE (píše se vždy velkými písmeny, neboť tak byla zaregistrována), především pak díky lídrovi této strany Karlu Halovi, který byl už před volbami deklarován jako společný kandidát dvou stran (SPB a VOLBY PRO BOŽICE) na pozici starosty obce a byl prakticky jediným veřejně známým kandidátem na post starosty ještě před volbami. Žádný jiný kandidát na starostu nebyl voličům v předvolebních materiálech, ani žádným jiným způsobem představen. Jsme přesvědčeni, že toto byl jeden z důležitých momentů, který celkové výsledky voleb významně ovlivnil. Je jasné, že takto deklarovaná podpora se odrazila jak v mimořádné podpoře Karla Haly (obdržel 395  hlasů), tak i ve volbě celé kandidátky, kterou vedl. Zisk 6 mandátů byl výborným vkladem pro povolební vyjednávání. 
Přirozeným partnerem byli kandidáti z druhé nejúspěšnější strany ve volbách, a to z VOLBY PRO BOŽICE. Byli dva, a to stačilo, aby tito zastupitelé získali dohromady nadpoloviční většinu v novém zastupitelstvu. K těmto osmi zastupitelům se při povolebním vyjednávání přidala i jediná zastupitelka zvolená na kandidátce KSČM.
Ustavující zasedání nového zastupitelstva se konalo až v nejpozdějším možném termínu, kdy už všude v okolí pracovala nová zastupitelstva a obce vedli nově zvolení starostové. Ale i my v Božicích jsme se 15.11.2010 dočkali (vlastně až měsíc po vítězných volbách!)a na ustavujícím zasedání složilo slib všech 15 zastupitelů, zvolen byl nový starosta obce Karel Hala (SPB), nový místostarosta Jiří Čada (SPB) a noví radní Petr Fiala (SPB), Karel Kučera (SPB) a Robert Turoň (VPB).
Roku vládnutí nové radnice (od 15.11.2010) se budeme průběžně věnovat, ale až uplyne skutečný rok jejího vládnutí, což bude po 15. listopadu 2011.
                                                                                                                    Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. V průběhu volebního roku plánovala soukromá firma výstavbu bioplynky. V Deníku Rovnost k tomu vysvětluje náš starosta: O bioplynce uvažovaly i Božice. „Výstavba bioplynové stanice usnula. V územním plánu její stavba nebyla ani zahrnuta. Teď budeme územní plán měnit. V místech, kde měla stanice stát, sice vznikne průmyslová zóna, ale myslím si, že o její stavbu už nebude zájem,“ přiblížil starosta Božic Karel Hala. Dodávám jen, že onou novou průmyslovou zónou bude plocha navazující na areál Land-produktu u nádraží.

    OdpovědětVymazat