neděle 30. října 2011

Obec: Změny a výměny dopravních značek

Naši pravidelní čtenáři si jistě vzpomenou na náš letní - neplánovaný - krátký seriál věnovaný problematice dopravního značení v Božicích. Neuplynulo ani moc vody v naší řece Jevišovce a už je tady patrná změna. A to změna dosti výrazná.

První etapa změn a výměn dopravních značek byla realizována v právě končícím říjnovém týdnu. Možná si toho ještě někdo ani pořádně nevšiml, ale provedená "revitalizace" místních dopravních značek je po desetiletích výraznou změnou, která nám umožní projíždět místními komunikacemi bez obav, že na druhém konci bude stát policista a bude nás "řešit" kvůli porušení dopravních předpisů.
Týká se to i mě a občanů, kteří bydlí v Křídlovicích v ulici Nad Farskou zdí (od paní Juřenové po Škárkovo). Donedávna nás do této ulice nepustila dopravní značka "zákaz vjezdu" a když k nám v létě jeli známí, nechtěl tam řidič vozidla odbočit s poukazem, že je tam ona zákazová dopravní značka. Teď zmizela úplně a pouze při při zpáteční cestě, při vjezdu na hlavní silnici u paní Juřenové je nově instalovaná příkazová značka "přednost v jízdě".
Nejvýrazněji se však změna dotkne komunikace kolem masny (od Pajerových po Tarabovo). Dodatková tabulka říká, že tam nesmí vjíždět až vozidla nad 3,5 t, nikoliv všechna jako tomu bylo doposud. A podobně i asfaltová "stezka" k Martincovým má pouze omezení pro těžká vozidla, nikoliv pro všechna jako tomu bylo dosud.
Jak jsem uvedl úvodem, je to první etapa změn dopravního značení v obci. Postupně dojde na další problematická místa. To, co je kolem obecních komunikaci, to je ve správě a pravomoci obce. To, co je kolem silnic pod správou SÚS, o to musí obec "súsku" požádat. Sama od sebe státní správa asi nic moc nepodnikne, neboť žije v přesvědčení, že je vše v pořádku. My však dobře víme, že to na řadě míst v pořádku není! Takovou nejbližší změnou, o níž obec už na žádost občanů Zámlýní požádala, je označení této místní ulice cedulemi Božice, aby tam řidiči dodržovali omezení rychlosti 50 km/h a nelítali tam stovkou. Bohužel nejedná se o místní část, jelikož Božice se skládají pouze z jedné části, dvou katastrálních území (Božice a České Křídlovice) a desítek dosud nepojmenovaných ulic (včetně ulice Zámlýní, Kolonie u Dvora, Údolí lásky, U Nádraží a taky rozsáhlé ulice České Křídlovice). Ale to je též už dlouho hraná písnička, na jejíž řešení zatím nedošlo. Zatím. Jak říkal Jára Cimrman: "Budoucnost patří aluminiu!", já říkám: "Budoucnost patří pojmenování božických ulic!"
                                                                                      Ladislav Nevrkla




2 komentáře:

  1. Už se mě hned včera někteří ptali: A jak to mají ti, co bydlí v ulici u masny s vjezdem traktorů nebo náklaďáků? A jak autobusy břežanské? Odpovídám: Nevím!

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mě měla být značka se zákazem vjezdu logicky asi o 70m níže, u domku pana Taraby. Pak by byl vjezd autobusů a také vozů pana Zedníčka bez problémů. Snad se to dá ještě překopat.-hic-

    OdpovědětVymazat