středa 19. října 2011

Staré cihly s tzv. kolky

Nedávno se na mě obrátil jeden z našich čtenářů, že při rekonstrukci budovy v Božicích narazili na staré cihly s rozmanitými zajímavými značkami a obrazci. A jestli nevím, co ty značky znamenají. A tak jsem se dneska podíval na web a zjišťoval.

Zjistil jsem, což mě ani nepřekvapuje, že jsou sběratelé, kteří se tomuto sběratelskému koníčku začali věnovat a to tak, že nejen sbírají originální "úlovky", ale taky pátrají, co ony značky znamenají. Takže staré pálené cihly - mimochodem vynikající kvality  - jsou opatřeny značkami (tzv. kolky) Jedná se o ručně či polostrojově vyráběné cihly, kdy se nakopaná hlína nejprve prohnětla (například ve velké kádi ušlapáním bosýma nohama) a poté ručně plnila do dřevěných či později kovových forem. Formy byly vyklepávací nebo průběžné. U vyklepávací formy byly značky umístěny zrcadlově obrácené na dnu formy. Po natlačení hlíny byla cihla z formy vyklepnuta, otisk značky se tedy ocitl nahoře a cihla putovala na sušení. Zajímavostí jsou viditelné nýtky, šroubky či hřebíčky, kterými byly značky k formě připevněny, někdy se na cihle zachovaly i stopy zvířat, která pobíhala po cihelně. 
Druhou možností byly průběžné (pásové) formy, které neměly dno. Spodní stranu tvořil přímo pás, kam se cihly umístily pro další zpracování. Toto se objevuje např. při výrobě troplů neboli vepřovic čili nepálených cihel.
Na webu určitě narazíte na mnoho dalších článků týkajících se této problematiky a tak se z vás možná stanou též sběratelé starých cihel. V Božicích se objevuje jedna rarita, a to jsou cihly vyrobené v letech 1939 - 1945 se značkou svastiky a to ve třech verzích - s římskou jedničkou, dvojkou a trojkou.
Kolky vždy reprezentují konkrétního výrobce, vesměs působícího v dané lokalitě. Rozmanitost značek může být důkazem, že výrobců bylo víc nebo výrobce používal větší množství značek. Římské číslování může znamenat pracovní směnu, během níž se cihla vyráběla (ranní odpolední, noční). Jako kolky je používáno písmo (patkové i bezpatkové), iniciály majitele cihelny, číslice, ornamenty, erby. Někdy prostě vylisované na cihle, jindy v ohraničeném poli (ovál, obdélník, umělecký tvar apod.).
Kdo víte víc, napište. Rád tento materiál doplním.
Všechny připojené fotografie jsou z Božic (včetně Českých Křídlovic). Kdo máte ještě nějakou hodně zajímavou, pošlete, přidám ji na web.
                                                                                            Ladislav Nevrkla










22 komentářů:

  1. Zdravím, cihly jsou pěkné. Známý je sbírá, má jich plno, ale foto bohužel momentálně poskytnout nemůžu. Rád bych se zeptal na jeden druh cihly. Měla by mít ve znaku orlici, je to starý kousek, a tak se velice těžko shání. Údajně by měly být někde v oblasti, kolem pohoří Pálavy. Dolní Věstonice, Novomlýnské nádrže a tam někde. Bydlím od tama 15 km, ale ještě se mi ji nepodařilo sehnat. Kdybyste někdo měl o ní jakékoliv informace, ozvěte se mi prosím na e-mail sus.tacek@seznam.cz

    S pozdravem
    Jakub Šustáček

    OdpovědětVymazat
  2. Vážení, na Vašich stránkách jsem se dozvěděla o cihlách s kolky. Ráda bych se dozvěděla, jestli cihly u Vás ve vesnici někdo sbírá. Pocházím z Prostějovska, cihly s kolky sbírám a uvítala bych nějaké nové kontakty. Děkuji Němcová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. staré cihly -608508890

      Vymazat
    2. Dobrý den, při rekonstrukci chalupy jsem narazil na cihly s označením E, E1, E4, E5. Pokud by jste měla zájem, mohu vám poslat foto. Díky, Pospíchal. 604284973

      Vymazat
    3. Ano Smolik Znojmo . lsmolik@seznam.cz

      Vymazat
  3. Spíš jsem se chtěla zeptat, jestli třeba nejsou v Božicích nějaké cihly, které by mou sbírku obohatily. L. Němcová

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, v Břeclavi má někdo soukromé muzeum starých znakových cihel.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravíme sběratele a všechny kdo se zajímá o cihlářství a staré cihly. Spustili jsme webové stránky z registrem cihel nalezených na našem území. Kdyby měl někdo zájem o spolupráci, budeme velmi rádi. Více na stránkách. S pozdravem Andělovi.
    registr: www.laterarius.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud má někdo zájem o cihlu Kunewald (kunín) negativní, volejte 777997910.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem si právě z příkopu tam u nás u Berouna přivezl 20 kolkovaných cihel a jeden kolkovaný klenák, značka "KB", výměně za podobné se určitě nebráním.

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím také sbirám značené cihly. Jsem od Brna sbírku mám na tvrzi Nemile také uvítán další do sbírky popř i nějaká info. J.Schoffer@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravim všechny sberatele starych,krasnych,palenych,rucne delanych cihel s jakými- koli značkami,kolky atd,mam uz jich dost,ale stále touzim po novych-zajima me i puvod,cihelna,majitele,sbiram i minerály a tak jezdim po celem Cesku,vozim cihličky v aute a rad se zastavim a vymenim.Tesim se na další kousky i na jake -koli info o rucni praci na cihach.Sberatelum starych cihel z Ceska ZDAR romanzemek09@email.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, také sbíráme s brachou tyto kolkované cihly a též bych měl zájem o pripadnop výměnu.
    Pokud by byl zájem, tak se mi prosím ozvěte do emailu bigcupal@seznam.cz děkuji Kulich. :)

    OdpovědětVymazat
  11. taky sbíram Lipnik nad Bečvou ,vymnením 731 013 619

    OdpovědětVymazat
  12. Daruji cihly se znakem OL, okres Blansko
    pegggys@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Zdravim. Nevíte někdo původ cihel se značkou JM ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  14. Nejprve je třeba znát místo náletu, pak je možné určovat výrobce.

    OdpovědětVymazat
  15. Sbírá staré cihly. Zjišťuje, kdo a kde je vyrobil. Emil Veis, bývalý dlouholetý kronikář z Morašic na Znojemsku. Má i jednu záhadu. Takže, kdo potřebuje poradit, ať se na něj obrátí.

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den našel sem cihly s hakovym krizem a rimskou číslicí 1 a 3 údajně prý mela zbacit směny cislici 2 bohužel nemám muze někdo ocenit jakou cihly mají hodnotu děkuji foto mohu zaslat emailem můj email je baguu@seznam.cz

    OdpovědětVymazat