neděle 2. října 2011

Týden v tiché obci (akt.)

Původně jsem chtěl „týden“ od nálezu ruské letecké pumy po dnešní fotbalovou neděli zpracovat do jednoho článku, který by byl takovým shrnutím toho, co se může ve zdánlivě poklidném týdnu v takové obci jako je ta naše všechno stát.
Když se podíváte, kolik samostatných článků jsem k tomu nakonec vytvořil, tak to asi byly události zajímavé, některé důležité, některé krátkodobější, jiné dlouhodobější. Řada z nich je součástí širších aktivit a tvoří dokonce řetězec, do něhož je naše obec zapojená. Všechno to svědčí o tom, že obec naší velikosti (téměř 1 550 obyvatel) žije zajímavě a že by bylo docela dobře, kdybychom si toho považovali. Dík patří všem, kteří se do tohoto dění  aktivně zapojují, ať už je jim pár měsíců (vítání občánků), nebo si jako senioři aktivně užívají podzimu života. Tady mě napadá několik jmen lidí, které potkávám a vidím a říkám si, že tak to má být.
O letecké pumě se samozřejmě mluvilo docela dost, zvuky motorových padáků nás vítaly do slunečné soboty a nedělní dramatický fotbalový zápas s Dobšicemi byl i mezi diváky plný emocí. Zmiňujeme se o záchraně našich památek, o fotbalovém klání v Hostan okresním přeboru, píšeme též o celookresní akci pro mladé hasiče. Určitě výraznou akcí byly oslavy v „sousedních“ Dyjákovicích, kde byl přítomen nejen náš pan starosta Karel Hala s manželkou, ale úspěšně nás zde reprezentoval i pěvecký sbor De Melodica řízený Dagmar Szabóovou a Hanou Jakoubkovou
Jsou však drobnosti, které se vymykají „velkému“ zpravodajství, ale přesto stojí za zaznamenání, např. nádherné nevšední sorty kuru domácího. A taky jsem si všiml, že se změnila slavobrána při vjezdu do stanice Agropodniku Mašovice. I prostranství kolem hřiště s umělým povrchem je hezčí a upravenější. Stačilo odstranit starý zrezivělý polehaný plot a posíct neobdělávané pozemky. Doopravdy ideální místo pro budoucí individuální výstavbu nových rodinných domů. Je toho ještě víc, ale pro ilustraci to snad stačí.










                                                                                                      Ladislav Nevrkla

9 komentářů:

  1. Nezapomeňte, že letos musíme povinně nasadit zimní pneu. Pneuservis Karla Kučery v Práčích je už připraven vám výměnu pneu provést. Od 3.10.2011 denně až do 17 h a v sobotu dopoledne. Tak nečekejte, až budou fronty! Od nás je teď trochu problém cesta na Lechovice, ale u cihelny se dá jet polní (prašnou) cestou (dokud neprší) a vyjedete nahoře na práčské křižovatce. Zpátky už můžete jet z práčské křižovatky do Lechovic a odbočit na Borotice. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Lechovice budou zavřené do 14.10.2011.

    OdpovědětVymazat
  3. Ve čtvrtek 6.10.2011 probíhá v Božicích sběr nebezpečného odpadu. Doporučujeme, abyste ledničky či věci, které mají motorek, dávaly ven až ve čtvrtek ráno, aby je různí nenechacvi nevyrabovali. Svozová firma nechala minule takové "vykuchané" předměty stát a nechtěla je odvézt! (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty slípky jsou pěkné!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak dneska mi vzali, co jsem před dům připravil! Hoši díky! (lan) Teda vlastně starou autobaterii už někdo do rána ukradl...

    OdpovědětVymazat
  6. K J. Vařachovi: Tak přidám ještě partnera k té nádherné bílé "kouli". A ten frajerský kohoutek, ten má od pana domácího název "pankáč"! (lan)

    OdpovědětVymazat
  7. Kdo má v době svozu nebezpečného odpadu žně přece ví celá vesnice. Kára jedné občanky celou noc nezahálí a co jde prodat do šrotu, to zmizí. Je to vlastně krádež, ale hlavně je to sprostota a drzost. Nevím proč se má slušný občan stále bát těchto nenechavců , proč nezasáhne vedení obce a nepraskne už konečně někoho přes pazoury. Je špatné, že slušný člověk se v této společnosti krčí až někde vzadu.

    OdpovědětVymazat
  8. co mi jen ta slavobrána od Agropodniku Mašovice připomíná??? Aha, už vím: http://www.masonmichigan.net/amf/index.html

    OdpovědětVymazat
  9. Ztráta řidičského průkazu díky pervitinu. Takhle dopadla mladá třiadvacetiletá řidička ze Znojemska ve středu 14.12.2012 odpoledne. „V Božicích jsme zastavili auto značky Opel Vectra. Mladá žena, která vůz řídila, předložila všechny potřebné doklady a absolvovala dechovou zkoušku. Vyšlo najevo, že je pod vlivem pervitinu. Na místě ji policisté odebrali řidičák a další jízdu jí zakázali,“ sdělila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Mladé dívce hrozí pokuta a zákaz řízení.

    OdpovědětVymazat