sobota 31. prosince 2011

Do nového roku s novinkami

Dávat si do nového roku nějaká předsevzetí se v současné době už ani dvakrát moc nenosí. Proč taky? Těch nadcházejících 366 dní (ano, máme rok 2012 přestupný) nám dokáže přinést tolik překvapení, že je na Nový rok nejsme většinou ani stavu dohlédnout. Proto berte následující řádky jako "nástřel" možného. Též je berte jako názor autora.
Nejvíc novinek nás čeká v oblasti zdravotnictví, sociálních dávek a daní. To zasáhne každého. Tak třeba zdravotní pojišťovnu budete moci změnit jednou za rok a to ještě musíte tuto změnu nahlásit půl roku předem. Od 1.4.2012 si budete moci vybrat lékaře a nemocnici, kde budete chtít být léčeni. Lékař bude o pacienta usilovat, pacient se stane lékařovým klientem! Velká změna. O poplatcích ani nepíšu, to sledujete všichni.
Je třeba vědět, že alternativní způsob života není důvodem odebírat děti z takové rodiny. A ještě něco: Chcete dát dítěti zvláštní jméno? No a co? Svět se otevírá, bude to běžné. Česká společnost je diskriminační ke všemu neobvyklému, to se pokusíme vymýtit, říká šéf odboru rodiny ministerstva práce a sociálních věcí Miroslav Macela. Bravo, třikrát bravo! Za názor i za odvahu.
Starostové obcí žádají ministra Jiřího Pospíšila o zřízení registru přestupků. Pracuje se na něm. Za registrem stojí poměrně rozumná snaha postihnout třeba notorické zloděje a podvodníky, kteří si dnes pečlivě hlídají, aby nezpůsobili škodu vyšší než pět tisíc a "nespadli" tak do kategorie trestný čin. Takové vykuky má lapat právě registr. A nejen je. I ublížení na cti by mělo být evidováno, leckterý majitel nevymáchané huby tak má být postižen přísněji než jen pouhou pokutou. A pozor si musí dát i volení zástupci lidu, kteří si pletou svou veřejnou funkci s vyřizováním osobních účtů.
České školství? Jedno velké zmatení. Proti ministrům se vytrvale někdo bouří, stěžejní problémy unikají. Aktuálně jsou "in" evropské fondy a jejich čerpání. Místo toho, abychom ve světě najali špičkové učitele angličtiny, pořádáme školení a nakupujeme pomůcky. Absurdní? V Česku, kde se stále učí jako za Marie Terezie, nikoliv. A jaká by tedy měla být současná škol? Atmosféru školy vytvářejí aktivní žáci, spokojení rodiče, spokojení učitelé a klidný zřizovatel. Každá škola má "svůj duch", který ji odlišuje od ostatních škol. Jestli do toho vstupuje prioritně otázka financování škol, je evidentní, že se tady něco zaspalo a že nikdo zatím nikdy nesebral odvahu realizovat možná řešení. V našem mikroregionu o tom víme své. Už 40 let! A pokud přihlédneme k "souboji" o stavbu nové školy (Božice - Břežany - Jaroslavice), tak už dlouhých 55 let!
A blížíme se k závěru: Víte, jak se šíří špatné návyky? Prý za to můžou i pohádky. Nejlépe je být krásný a hodný a bohatství a úspěch nám spadnou samy do klína. Ať už je to Nastěnka z Mrazíka nebo Popelka ze Tří oříšků pro Popelku. Oslík, ze kterého se sypou peníze, nebo ubrousek, který se sám bohatě prostírá, by způsobili ekonomický kolaps nejen v Evropské unii. A k čemu vlastně navádí pohádka O perníkové chaloupce? No bezmála navádí k nekalosti, aby děti kradly cizí majetek. Když jsou v pohádce majitelkou daného obydlí - perníkové chaloupky - chyceny, je tato vykreslena jako zlá ježibaba. Ale zkuste bydlet na takové samotě u lesa, bez elektřiny, bez obecního vodovodu a dokonce bez kanalizace? A ještě vám někdo začne loupat zánovní krytinu!
Jedno přání do nového roku, které prý lidé v jedné anketě zmínili úplně všichni: Kéž bych zůstal věrný sám sobě a nežil podle toho, co ode mě očekávají jiní.
I naše stránky zůstanou takové, jaké je znáte. Samozřejmě, že se budeme snažit, aby zůstaly aktuální, občas lehce břitké, vždy se snahou pochválit, když je za co, a upozornit, když se nám něco nezdá. Pár novinek se během roku objeví též. Tak ať se zase potkáváme i v novém roce 2012 v dobré pohodě, s chutí něco zajímavého a užitečného dělat.
                                                       Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. K havárii osobního auta s vlakem na železničním přejezdu v Božicích došlo po 15 hodině. Místo nehody bylo uzavřené a probíhaly zde záchranné a vyprošťovací práce. "Došlo ke střetu osobního auta s osobním vlakem. Nehoda se naštěstí obešla bez vážnějších úrazů. Řidič osobního auta si po havárii nestěžoval na žádné vážnější obtíže, sanitka ho ale pro jistotu odvezla na vyšetření do nemocnice," sdělila mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. Podle odhadu policistů mohou práce na místě nehody omezovat provoz do půl deváté večer, uvedl web Rovnosti. Na webu www.bozice.cz je i fotografie z nehody.

    OdpovědětVymazat