pondělí 2. července 2012

Hodovní fotbaly

Neodmyslitelně již řadu let patří k božickým hodům fotbalové zápasy. V tom sobotním klání se proti sobě postavili bývalí fotbalisté Božic (doplnění jednotlivci z okolí) proti jedenáctce bývalých fotbalistů z Brna, v neděli pak si to v tradičním derby rozdali hráči Božic a Českých Křídlovic. Záměrně nepíšu fotbalisti, jelikož řada hráčů obou týmů potká fotbalový míč akorát o hodech!
V této chvíli máme za sebou sobotní utkání. Přes úmorné vedro jsme viděli docela zajímavý zápas s řadou pěkných fotbalových momentů a jenom zakletá brněnská branka zabránila tomu, abychom výsledek zvrátili ve svůj prospěch. Brněnský tým přivedl na hřiště bývalý božický občan a taky sedm let hráč Božic Tonda Komorný, jedním z hráčů byl např. i současný trenér úspěšného celku I.B třídy Dynama Cvrčovice atd. atd.
V božickém týmu zazářil též jeho bývalý hráč Viktor Luskač, ale těch spálených šancí bylo snad až příliš! Zadní řady držel Pepa Hoc, též v určité době náš hráč, a Mara Kročil. Osobně mě svou vitalitou zaujal Petr Hříbek, pro něhož pan starosta vymyslel aktuální přiléhavou přezdívku Chrt, stejně jako Mira Bětík známý svým přátelům a známým pod přezdívkou Šara. Že celý zápas zvládl šéf božického fotbalu Honza Kudlička, nepřekvapí. Když bylo třeba, zaskočil v uplynulé sezóně i za božické béčko ve IV.třídě, takže má naběháno!  To Jindřich Solař hrál naposledy před rokem a byl dneska výborný jako kdyby zul kopačky včera. "Mladíci" jako Luboš Ralenovský, Čert nebo Svaťa Nevěčný neměli problém, no a od druhé půle hrající Pacík vlil do žil našeho týmu novou sílu a posílil chuť vyrovnat nepříznivý stav zápasu.
Sobota 30.6.2012: Božice - Brno 2:3 (0:3)
Branky: Božice - Marek Kročil nádhernou přesně umístěnou tvrdou střelou vymetl pavučinku v pravém rohu brněnské branky, čímž snížil na 1:3, a Pacík - Tomáš Kudlička snižoval o něco později na 2:3.
Za Brno stříleli.Jiří Nos, Šorman (s přezdívkou Gološ) a Tonda Komorný dával z penalty na 0:3.
Zápas s přehledem řídil David Švejdík.
Sestava Božic: Milan Nadaský (Lechovice) - Jindřich Solař, Pavel Kučera (Lechovice), Svatopluk Nevěčný, Josef Hoc, Petr Hříbek, Petr Horký, Marek Kročil, Tomáš Kudlička, Miroslav Bětík, Luboš Ralenovský, Viktor Luskač, Jan Kudlička st.

Nedělní zápas mezi Božicemi a Křídlovicemi skrývá v sobě už řadu let svůj vnitřní náboj a nepojmenovatelnou prestiž. Nebylo tomu jinak ani v letošním hodovním derby. Zdá se, že letos vzali vážněji toto utkání hráči Božic, což po skončení zápasu hraného 2x30 minut konstatovali i sami aktéři, především pak ti křídlovičtí. Sestavy obou mužstev naznačovali, že by měla být dodržena parita, tj. na obou stranách by mělo hrát přibližně stejně hráčů, kteří mají za sebou hráčskou soutěžní zkušenost a hráčů, kteří se s míčem potkávají skutečně jednou dvakrát za rok.
V průběhu zápasu, na jehož dramatičnosti se tentokrát výrazně podílel i hodně hlasitý hlouček fandů Křídlovic doplněný Lukášovým bubnem, se ukázalo, že výraznější hráčské individuality byly tentokrát na straně Božic, a to i v závěru zápasu, kdy na obou stranách mohlo nastoupit po třech aktivních hráčích dorosteneckého a juniorského věku.
O výsledku zápasu, který nakonec snad není tím nejdůležitějším, rozhodly pohledné kolektivní akce výborně zakončené kvalitními střelci. Až na drobné výjimky se hrálo vzácně slušně a ohleduplně a závěrečné společné foto je dokladem toho, že na hřišti všichni nechali maximum sil, ale po zápase poseděli v družném hovoru pod pergolami či postáli u výčepu.
Sudí, kterými byli v první půli Karel Kučera a ve druhé pan starosta Karel Hala, měli svou roli celkem usnadněnou, byť Karel K. minimálně jednou napodobil svůj vzor bývalého sudího Jozefa Števicu, který strategická rozhodnutí činil ze středového kruhu, a oba rozhodčí byli nuceni pískat s málo výraznou píšťalkou, jejíž zvuk zanikal v divácké vřavě.
Sestavy obou mužstev můžete dedukovat z připojených fotografií, hrál i David Šperka, který na společném foto chyběl, neboť již stál ve frontě, jak dokládá připojená fotografie chvíli poté.
A ještě poznámečka na závěr: Minimálně od loňska se diskutuje o tom, jestli má být tento zápas tzv. srandamač, nebo se jedná o regulérní utkání, v němž jde sice o to pobavit diváky, ale zároveň se dbá na respektování základních fotbalových pravidel. Letos to mělo blíže k té druhé variantě a myslím, že se to tak divákům i hráčům líbilo. Nikde ale není psáno, že to jednou za čas může mít charakter varianty první. Vše je na domluvě obou aktérů. Vzpomínám si, že před 2 nebo 3 roky jsme viděli vtipná křídlovická trička, do zápasu vstupovala záchranná zdravotnická jednotka, hráči byli ošetřování svéráznými lékařskými postupy a taky jsme se v hledišti náramně bavili. Asi to dá vždycky konkrétní doba. Někdy je čas na legraci, jindy je život vážnější. Tak uvidíme za rok.
Božice - České Křídlovice 3:1 (2:0)
Branky Božic dali: Pepa Tóth, Honza Szabó st. a Evžen Egner ml., za Křídlovice snižoval Vlasta Žilík. Jeden sporný brankový moment (branka nebyla uznána) bych měl mít natočený na videu, tak až je zpracujeme a dáme na web, můžeme přepisovat dějiny :-)!


                            Ladislav Nevrkla

Z nedělního derby Božice - Křídlovice
















Ze sobotního zápasu veteránů Božice - Brno









Žádné komentáře:

Okomentovat