pátek 20. července 2012

Tip na výlet: Muzeum zemědělství

Jihovýchodní část Znojemska má jednu zvláštnost. Najdete zde podobně znějící názvy obcí. Liší se jen v detailech. Všechny se nacházejí v bývalých Sudetech a jejich německé názvy si k rozlišení vystačily s přívlastky Gross a Klein. Do češtiny je však překládáme libozvučněji a ne vždy si uvědomíme podobnost názvů.
A tak máme České Křídlovice (Velké Křídlovice) vedle Křídlůvek (Malé Křídlovice) a Oleksovice vedle Oleksoviček, Dyjákovice vedle Dyjákoviček a dokonce jen nepatrně hláskově (v němčině) obměněné Dobšice, Stošíkovice a Tasovice.
V jedné z těchto obcí je od dubna roku 2012 otevřeno soukromé Muzeum zemědělství. Možná jste někdo byl mezi pětistovkou návštěvníků, kteří se zúčastnili slavnostního otevření 5.4.2012. Pokud ne, máte šanci každou středu, sobotu a neděli od 12 do 15.30 h. A taky bude otevřeno během Slavností chleba.
Tak co? Už víte, kde se muzeum zemědělství nachází? Pokud ne, prohlédněte si připojené fotografie (zvětšete si je). Tam je uvedeno vše podstatné. Snad jen na doplnění. Muzeum najdete hned: Když vjíždíte do vesnice, máte jen dvě možnosti - buď pojedete rovně, nebo zabočíte vpravo. Vy se dáte vpravo a když přejedete můstek přes vodoteč, máte po levé ruce krásně opravené venkovské stavení, taky si všimnete venku stojící mlátičky. No a to je ono muzeum.

                                              Ladislav Nevrkla









1 komentář:

  1. Mám na vás prosím dotaz: Bude se konat letošní ročník traktorkiády u vás v Božicích?

    Nikde se nemohu dopídit jestli se letošní ročník bude konat nebo ne. Jsme z Těšetic a byli jsme na Traktorkiádě v Křepicích, kde byl i zástupce z vaší obce (nevím jak se jmenoval, ale měl krásný zelený traktůrek) a říkal, že letošní roční se snad u vás konat bude.

    Rádi bychom se přijeli podívat hlavně můj otec, který je velký fanda do domácích traktůrků. I.V.

    OdpovědětVymazat