pátek 20. července 2012

Na kazatelně!

Nebude to tentokrát mít nic společného s kostelem. "Kazatelnou" jsou v myslivecké mluvě nazývané posedy na krajích lesů či v krajině.
Všiml jsem si toho úkazu tento týden a dnes ráno mi taková "polní" kazatelna padla do oka i na božických polích. Nevím, jestli je to kazatelna myslivecká či kazatelna zemědělská - hlídací. Obojí je možné. Každopádně musel být dost velký důvod ji pod Starou horou postavit.
Cestou do práce jsem takových "vyhlídkových věží" potkal povícero, nejvíc pak na polích za Vlasaticemi. Tam jsem napočítal dokonce tři!
Tak ať žijí "kazatelny", novodobý fenomén našich polí.
                                                                              Ladislav Nevrkla

U Božic

U Vlasatic

1 komentář:

  1. Nejde o nic nového. Podívejte se na histrorické fotografie nacistických vyhlazovacích a koncentračních táborů a táborů sovětského gulagu. Nacističtí a komunističtí zločinci stavěli "posedy a kazatelny" stejně náruživě, jako naši nimrodi. Někteří kulturní antroplogové vysvětlují hojný výskyt těchto zlověstných staveb v české krajině kuriozním způsobem. A sice jako replikaci jednak "strážních věží" výše jmenovaných, jednak těch sloužících k ostřelování zoufalců prchajících přes železnou oponu do svobodného světa.

    david.rubens@email.cz

    OdpovědětVymazat