čtvrtek 26. července 2012

Jak funguje mikroregion Hrušovansko?

Už delší dobu jsme se nepodívali, jak fungují společnosti a sdružení, jejichž členem je také naše obec Božice. Jedním z těchto sdružení je i mikroregion Hrušovansko neboli Zájmové sdružení obcí Hrušovansko.
Impulsem prvním bylo nejnovější číslo Novin Niva č. 2/2012. V závěru tohoto čísla je uveden přehled společenských akcí v obcích mikroregionu v létě a na podzim.
A tak jsem se dnes podíval na web http://www.hrusovansko.cz, abych si žhavé aktuality prohloubil a musím konstatovat, že jsem byl velmi zklamán naprostou neaktuálností těchto webových stránek. Tam prostě nenajdete téměř nic, co by vás zaujalo. Myslím si, že by se starostové členských obcí měli nad touto bídnou úrovní webových stránek důkladně zamyslet a zjednat nápravu. Snad nepůjde - tak jako vždy - jenom o peníze?
Jediným viditelným a hmatatelným důkazem fungování mikroregionu Hrušovansko tak zůstávají zánovní kroje, který byly společnými silami pořízeny a členské obce si je podle svého zájmů za úplatu půjčují. Jinak nevím o ničem, co by oslovilo nejen veřejnost členských obcí, ale i návštěvníky z domova či zahraničí.
Impulsem třetím a posledním bylo nahlédnutí do dnešních novin. Tam se píše - pod titulkem Mikulov chce spolupracovat s Laa - o navázání vzájemné neformální spolupráce obou měst. Kdyby Laa a.d.Th. nebylo centrem partnerského sdružení Hrušovanska, které se nazývá Land um Laa, ani bych se nad touto zprávou nepozastavoval. Ovšem informace v článku hovoří jasně o tom, že to má být počátek skutečně fungující spolupráce, kterou - bohužel - spolupráce s Hrušovanskem za 11 let existence nepřinesla. Je to jenom jeden z dalších důkazů velmi slabé kvality spolupráce členských obcí Hrušovanska.
Mikulovští navíc pracují na projektu rekonstrukce silnice Mikulov - Ottenthal, která by měla být již brzy průjezdná a spojení mezi Mikulovem a Laa poté nebude trvat ani čtvrt hodinku.

                                               Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat